header

dinsdag, 03 oktober 2017 09:54

Interesse voor kweek van krab en sla in de Wieringermeer

Rijkswaterstaat opende op vrijdag 22 september de deuren van de proeftuin Achteroever Wieringermeer. De belangstelling voor de innovaties op deze boerderij aan de rand van het IJsselmeer was groot.

Rijkswaterstaat investeert hier, samen met andere publieke en private partijen, in nieuwe kansen op het gebied van waterbeheer, aquacultuur en tuinbouw. Met subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van de provincie Noord-Holland zoeken zij naar nieuwe, innovatieve verdienmodellen op het vlak van zoet én zilt water. Drijvende tuinbouw in combinatie met de kweek van de Chinese wolhandkrab bieden mooie resultaten.

Achteroevers
Rijkswaterstaat ontwikkelde met Deltares het concept achteroevers. Door zoet water uit het IJsselmeer in de polder achter de dijken te laten, krijgen deze gebieden een nieuwe functie. Dat kan meerwaarde bieden op het vlak van ecologie, economie, veiligheid en leefbaarheid. De proeftuin Achteroever Wieringermeer is één van de achteroevers in het IJsselmeergebied. Op deze locatie onderzoeken de partners de economische meerwaarde van het concept. Naast experimenten met zoet water experimenteert men hier ook met de teelt van gewassen op zilte water dat in de Wieringermeer aanwezig is. Zo benutten we ons water én land uiteindelijk beter.

Van GFT-afval tot vis, krab en sla
In de proeftuin experimenteren de partners onder andere met de kweek van Chinese wolhandkrab, vis (karper), drijvende- en zilte teelten en de kweek van Black Soldier Fly larven als voedsel voor krab en vis. In een aantal bassins, gevuld met zoet of zilt water, wordt onderzocht hoe productieprocessen zo optimaal en duurzaam mogelijk ingericht kunnen worden. Daarbij worden zoveel mogelijk afvalstoffen opnieuw ingezet.

Veel belangstelling
Tijdens de open dag kregen ruim 60 vertegenwoordigers van diverse publieke en private partijen een rondleiding over de boerderij. Ook uit de omgeving was belangstelling; zo’n 20 omwonenden kwamen een kijkje nemen om te zien wat er in hun achtertuin gebeurt. Roel Doef, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat was erg tevreden: ‘Met veel plezier kijk ik terug op deze open dag: we hebben heel positieve reacties gekregen! Het is fijn dat we samen met onze partners konden demonstreren wat onze mooie resultaten én onze ambities zijn!’

De toekomst
Het EFRO-project loopt tot eind maart 2019. Bij een succesvolle afronding van de proeftuin zijn er diverse opschalingsmogelijkheden voor zowel de Wieringermeer en het IJsselmeergebied, als voor gebieden in de rest van Nederland én het buitenland.

Een project van velen
Rijkswaterstaat, Deltares, Meromar Seafoods, Sportvisserij Nederland en Zilt Proefbedrijf, werken én investeren samen in de EFRO-pilot. In het netwerk van publieke en private partijen om de proeftuin heen wordt meegedacht over de mogelijkheden voor opschaling. Hieraan wordt bijgedragen door Stichting AKWA, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, provincie Noord-Holland en de gemeente Hollands Kroon.

Informatie over de achteroevers in het IJsselmeergebied is te vinden op de Helpdesk Water.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties