header

woensdag, 01 november 2017 16:05

Slimme waterinnovatie voorkomt natte voeten bij burgers

In het kader van het Bestuursakkoord Water hebben Rijk en decentrale overheden afgesproken om de waterketen slimmer en goedkoper te beheren, waardoor de kosten voor de burger dalen. Daarvoor is nieuwe, slimme technologie nodig. Een goed voorbeeld van zo’n innovatie is een apparaatje waarmee waterbeheerders op afstand de werking van kleine rioolgemalen kunnen bewaken, ontwikkeld door Waterschapsbedrijf Limburg en Xylem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het LoRa-netwerk van KPN.

In het transporteren van afvalwater spelen kleine gemeentelijke rioolgemalen een belangrijke rol. Die pompen het afvalwater over grote afstanden naar de hoofdrioolgemalen. Als er iets mankeert aan zo’n pompgemaaltje krijgen burgers nogal eens te maken met wateroverlast. Deze kleine gemalen hebben namelijk alleen een rood lampje om een storing aan te duiden. Tegen de tijd dat iemand de storing opmerkt en meldt, is het kwaad vaak al geschied.

Op afstand bewaken
De oplossing voor dit probleem is ontwikkeld door Waterschapsbedrijf Limburg, watertechnologiebedrijf Xylem en KPN. Om de gemalen op afstand te kunnen bewaken kan Xylem elk gemaal van een apparaatje voorzien. Het apparaatje geeft de storingsinformatie door via LoRa, een nieuw goedkoop en draadloos netwerk, geschikt voor Internet of Things-communicatie. KPN, dat meedacht over het technisch ontwerp, was de verbindende factor tussen Xylem en een producent die de techniek kan produceren.

Automatisch een signaal
“Burgers en gemeenten hoeven niet meer te bellen als er een rood lampje brandt”, aldus Michel Bouts, lid dagelijks bestuur Waterschapsbedrijf Limburg. “Als er iets mankeert aan een gemaal krijgen wij automatisch een signaal in onze Centrale Regelkamer. De storing kan meteen opgelost worden, nog voordat overlast ontstaat. Ook dure reparaties worden zo voorkomen.” Hoewel er noodstroom aanwezig is bij de gemalen, is het een prettig idee dat de gemaalmonitoring terug kan vallen op batterijgebruik. En omdat LoRa devices weinig energie nodig hebben, hoeft er jarenlang niet naar de batterij (en de gemaalmonitoring) te worden omgekeken.
Wethouder Carlo Vankan van Valkenburg aan de Geul, waar de techniek inmiddels succesvol is toegepast, is enthousiast. “Voor onze gemeente is dit een belangrijke stap om snel en efficiënt tegen lage kosten data te kunnen verzamelen om mogelijke problemen in de toekomst in kaart te brengen en aan te pakken.”

Aantrekkelijk kostenplaatje
“LoRa hardware is relatief goedkoop en ook de lage maandelijkse kosten van LoRa maken de business case positief”, zegt Gert-Jan de Bois van Xylem. “Geen onnodige natte voeten meer, de kwetsbaarheid van het rioolstelsel vermindert en ook de lagere kosten werken in het voordeel van de burger”, typeert Michel Bouts, lid dagelijks bestuur Waterschapsbedrijf Limburg deze innovatieve wateroplossing. “Het is weer een mooie opstap naar beter én goedkoper waterbeheer door intensievere samenwerking in de waterketen.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties