header

dinsdag, 14 november 2017 09:02

Bijzondere operatie in Hengelo: Boekelosebrug is uitgevaren

Dura Vermeer heeft op zaterdag 11 november de Boekelosebrug in Hengelo uitgevaren. De brug was verouderd en niet meer geschikt voor de toenemende verkeersbelastingen. Daarom heeft de gemeente Hengelo besloten dat de Boekelosebrug wordt vervangen. Belangstellenden konden middels de publiekslocatie de werkzaamheden live volgen.

Omdat er momenteel diverse projecten zijn op en rond het Twentekanaal, was het beperken van hinder voor de scheepvaart een belangrijk thema. De stremming van de vaarweg – die nodig was voor de sloop van de brug – mocht dan ook niet langer dan 48 uur in beslag nemen. Dura Vermeer heeft een bijzondere aanpak uitgewerkt, waarbij de stalen vakwerkbrug in zijn geheel in één keer werd gedemonteerd. De brug werd met vier zware hydraulische vijzels afgezet op een groot ponton, waarmee de brug werd verplaatst naar het bouwterrein.
Het vijzelen van de brug heeft plaatsgevonden gedurende de nacht van vrijdag op zaterdag. Zaterdagochtend vroeg (vanaf circa 7 uur) is de brug uitgevaren, waarna het overzetten/schuiven van de brug is begonnen.

De nieuwe Boekelosebrug
Een onderscheidend ontwerp van de nieuwe brug was volgens de gemeente Hengelo een belangrijk aspect. Daarom kozen zij voor het bijzonder slanke integraalburgontwerp van Dura Vermeer. In het ontwerp- en bouwproces wordt gebruik gemaakt van een unieke en nieuwe techniek om het BIM-model in 'mixed reality' – een combinatie van virtual reality en augmented reality – toe te passen. Overrijdbare zonnepanelen in het brugdek maken de ledverlichting op de brug energieneutraal en de speciale coating voor stalen onderdelen maakt de brug minder milieubelastend en minder onderhoudsgevoelig.
Dura Vermeer begint nu met het opbouwen van de nieuwe brug. De verwachting is dat deze op 1 januari 2019 gereed is.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties