header

maandag, 27 november 2017 10:53

Medicijnresten in water: voorkomen is beter dan genezen

D66 en ChristenUnie willen dat er minder medicijnresten in ons water terecht komen. Volgens Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Matthijs Sienot (D66) is het daarvoor nodig om al eerder – bij de bron – te zorgen dat water schoon blijft. Sienot en Dik-Faber pleiten ervoor dat er in de ‘Ketenaanpak medicijnresten uit water’ meer aandacht komt voor het voorkomen dat er medicijnresten in het riool terecht komen.

Dik-Faber: “Schoon water is van levensbelang voor planten, dieren en uiteindelijk ook voor mensen. Daarom moeten we niet alleen water zuiveren, maar in het begin al voorkomen dat water vervuild raakt. Ik wil dat we daarvoor heldere doelen stellen en onderzoeken wat we nog meer kunnen doen om vervuiling te voorkomen. Daarvoor moeten onder meer pilots worden gestart.” Sienot: “Medicijnresten uit het water zuiveren? Ze horen er helemaal niet in! Wat niet in het water komt, hoef je er ook niet uit te halen. D66 wil bijvoorbeeld dat het makkelijker gemaakt wordt voor mensen om medicijnen die ze niet meer gebruiken in te leveren bij de apotheek of bij andere winkels. En zo zijn er nog meer voorbeelden die wat D66 betreft de nieuwe standaard worden.” D66 en de ChristenUnie willen dat minister Van Nieuwenhuizen (I&W) onderzoekt of er in de bestaande ketenaanpak meer nadruk kan komen op de bron.

140.000 kilo medicijnresten
Er wordt steeds meer geïnvesteerd in waterzuiveringsinstallaties om ons water schoon te houden. En dat wordt steeds lastiger en duurder. Onder andere door de vergrijzing wordt verwacht dat het medicijngebruik toeneemt. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komen er in Nederland per jaar 140.000 kilo medicijnresten in het water terecht. Unie van Waterschappen: “Een aantal waterschappen is al in gesprek met de zorgsector. Onnodige lozingen naar riool- of oppervlaktewater moeten worden voorkomen. Als de ketenaanpak een vermindering van het gebruik of een vermindering van lozingen van medicijnen oplevert, voorkomt dat onnodige zuiveringskosten. Daarnaast draagt ‘aanpak bij de bron’ bij aan het bewustzijn van het probleem.” Het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft gebruikt bijvoorbeeld een Pharmafilter. Het afvalwater wordt in het ziekenhuis al gefilterd.

Een uitgebreid artikel over medicijnresten is te lezen in Land+Water 9 2017 (pagina 24/25).

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties