header

dinsdag, 28 november 2017 11:11

Consortium gaat strijd aan met parkeerproblematiek

Technologiebedrijf Nedap, bouwconcern Dura Vermeer en T-Mobile zijn een proef gestart met slimme parkeersensoren. Deze meten welke parkeerplekken vrij en welke bezet zijn. De drie maanden durende proef vindt plaats bij De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Het consortium verwacht in de toekomst op grote schaal steden en andere hotspots te voorzien van slim parkeren.

De toepassingen van slim parkeren zijn legio. Individuele gebruikers worden haarfijn naar de lege plekken genavigeerd met behulp van een app. Steden en gemeenten kunnen de verkeersstromen reguleren op basis van de actuele parkeersituatie. Handhavingsdiensten kunnen precies uitlezen waar overtreders staan. Bijkomend voordeel is dat de betalingsdiscipline sterk omhoog gaat wanneer mensen weten dat er sensoren actief zijn.

Perspectief
Tot nu toe installeerde Nedap zijn eigen netwerk op plekken waar het bedrijf de sensoren plaatste. Nu T-Mobile landelijke dekking biedt met zijn NarrowBand IoT-netwerk, biedt dat een grootschaliger perspectief. Hele wijken kunnen in potentie van parkeersensoren worden voorzien. Daarvoor komt bouwbedrijf Dura Vermeer in beeld. NarrowBand IoT is een nieuwe, wereldwijde standaard. Het combineert een extreem laag energieverbruik met een zeldzaam goed bereik, zoals op afgelegen plekken, hoog in de lucht of zelfs onder de grond.

IJkpunten
Belangrijke ijkpunten binnen de proef zijn de batterijduur van de sensoren, het bereik en de stabiliteit van de verbinding met het netwerk. Naast de proef in ’s Hertogenbosch wil het consortium de komende tijd in vijf gemeenten een ‘field trial’ doen. Hierin worden samen met de gemeenten interessante parkeeruitdagingen aan een test onderworpen. Ingenieursbureau Advin helpt bij het inpassen en vertalen van gemeentelijke vraagstukken op het gebied van mobiliteit, leefbaarheid en parkeren naar de slimme parkeeroplossing.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties