header

dinsdag, 28 november 2017 11:14

Online waterpeilmeter winnaar Waterinnovatieprijs 2017

De ‘Multiflexmeter’ is door een vakjury uitgeroepen tot winnaar van de Waterinnovatieprijs 2017. Er waren 114 andere innovatieve ideeën ingediend. De Unie van Waterschappen heeft van de 115 ideeën er twaalf genomineerd, verdeeld over vier categorieën.

De Multiflexmeter is winnaar geworden van de categorie ‘voldoende water’. De Multiflexmeter stond ook lange tijd nummer 1 bij de publieksprijs, maar is in de laatste dagen ingehaald door Hoogheemraadschap Rijnland en Mourik met verbetering IJsseldijk Gouda. Twee medewerkers van waterschap Scheldestromen hebben deze effectieve, multi-inzetbare en goedkope waterpeilmeter ontwikkeld en hopen het product samen met anderen verder te brengen.

Waterpeil
De Multiflexmeter is een klein apparaat dat continu én online het waterpeil meet. Er zijn ook mogelijkheden om bijvoorbeeld het zoutgehalte en de helderheid van het water te meten. Het systeem van dit vernieuwende product is steeds in ontwikkeling. Iedereen kan er over meedenken en aan meewerken omdat het volledig open source is. Waterschapsbestuurder Gert van Kralingen is ontzettend trots op de vernieuwende medewerkers: “Ze zochten een goedkope maar digitale manier om allerlei waterbeheergegevens te meten, op te slaan en te beheren. Ze gingen zelf op ontdekkingsreis en verdiepten zich in bestaande elektronica. Via eBay bestelden ze voor een paar euro microcontroller chips. Vervolgens zijn ze gaan bouwen aan een eerste prototype dat voldeed aan onze wensen. Het is prachtig dat hun inspanningen beloond worden met deze prijs. Nu kunnen ze hun uitvinding nog sneller en verder ontwikkelen.”

Samenwerken met de omgeving
Inmiddels werken negen andere waterschappen samen met Scheldestromen om de Multiflexmeter verder te brengen. Daarnaast werken ze veel samen met technasia-leerlingen. Het is de bedoeling dat de productie van de meter straks ook op een duurzame manier gebeurt door sociale werkvoorziening. Zo hopen ze van een goed, vernieuwend idee werkelijkheid te maken.

Multiflexmeter.nl
Meer informatie over de Multiflexmeter is te vinden op www.multiflexmeter.nl. Hier vindt men informatie en nieuws over de meter, het forum, de onderzoeksvragen en ontwerptekeningen. Informatie over de Waterinnovatieprijs is terug te vinden op www.waterinnovatieprijs.nl.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties