header

vrijdag, 01 december 2017 15:50

Partnership brengt autonoom varen in de binnenvaart dichterbij

De eerste zelfvarende boot op basis van artificial intelligence is aan het testvaren in de Amsterdamse grachten en tegelijkertijd tekent het bigdatabedrijf Xomnia een exclusief partnership met Shipping Factory. De partijen starten de fase om de technologie van Xomnia’s self-driving boat door te ontwikkelen voor de binnenvaart.

“Jaarlijks verscheept Shipping Factory een kleine 100.000 containers tussen Rotterdam, Antwerpen, het Ruhrgebied, Düsseldorf en Keulen. Er vallen flink wat data te verzamelen aangezien er tientallen reizen per maand worden gedaan wat een goede basis is voor het eerste zelfvarende binnenvaartschip”, zegt Pieter Boon, partner van Xomnia en initiatiefnemer van de self-driving boat. “Onze artificial intelligence technologie zijn we nu aan het toepassen op de Xomnia-boot. Het is fantastisch dat we daarna de technologie, door deze exclusieve partnership, kunnen doorontwikkelen voor de binnenvaart.”

Artificial intelligence missing link
De partijen vonden elkaar tijdens de Smart Shipping Challenge’17. “Na een paar keer te hebben meegevaren tijdens het testen van de self-driving boat van Xomnia wist ik: deze toepassing ontbreekt nog bij ons in de binnenvaart”, zegt Remco Pikaart, eigenaar van Shipping Factory. “Dit is voor Shipping Factory de aanleiding om artificial intelligence ook in de binnenvaartsector te introduceren. Lange tijd dacht ik: onze branche denkt te ingewikkeld over autonoom varen en daarbij komt dat de ontwikkelingen lang duren. De kennis van Xomnia vormt voor ons de perfecte aanvulling om autonoom varen in de binnenvaart dichterbij te laten komen.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties