header

woensdag, 06 december 2017 13:51

Universiteiten maken virtuele studentenuitwisseling mogelijk

Studenten van negen universiteiten wereldwijd kunnen vanaf januari 2018 onlinekeuzevakken volgen aan elk van deze instellingen en de behaalde studiepunten bijschrijven aan hun eigen universiteit. Na een pilot dit jaar, hebben de universiteiten deze afspraak op dinsdag 5 december in Whistler (Canada) bekrachtigd, tijdens het Global Forum van edX, een platform voor onlineonderwijs.

De betrokken universiteiten spreken van een ‘virtual exchange program’, vergelijkbaar met het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Ook daar halen studenten aan een partneruniversiteit studiepunten die meetellen voor hun opleiding ‘thuis’. Anders dan bij een reguliere uitwisseling, hoeven studenten in dit geval niet te reizen en maken ze het tentamen aan hun eigen universiteit.

Grote keuze
Vanaf januari 2018 kunnen studenten een onlinecursus van hun eigen universiteit of van een van de partners volgen. Daardoor neemt het aanbod van keuzevakken enorm toe. Dit is een nieuwe benadering van internationalisering, die studenten op een makkelijke manier toegang geeft tot expertise van gerenommeerde universiteiten wereldwijd.

Kwaliteit
De betrokken universiteiten zijn TU Delft (initiatiefnemer), Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (Zwitserland), Wageningen University and Research, Rice University (VS), University of Queensland (Australië), Australian National University (Australië), University of Adelaide (Australië), Hong Kong University of Science and Technology en Universiteit Leiden. Elk van hen heeft een goede reputatie op het gebied van onderwijs en hecht er dus aan dat de onlinecursussen voldoen aan hun kwaliteitseisen. Dat betekent dat goede afspraken gemaakt zijn met betrekking tot de manier van toetsen en het afwegen van het aantal studiepunten dat voor een vak wordt gegeven, en dat toegangseisen en administratieve processen zijn afgestemd.

Vertrouwen
“Voordat een universiteit overweegt om een onlinevak van een andere universiteit te integreren in het eigen curriculum, moet ze erop kunnen vertrouwen dat de cursus een hoge kwaliteit heeft en gemaakt is door een vertrouwde partner, waarmee eerder is samengewerkt“, zegt Anka Mulder, vice-voorzitter van de TU Delft. Dat is met deze groep universiteiten het geval: ze kennen en vertrouwen elkaar, hebben uitwisselingsprogramma’s, hebben ervaring met onlineonderwijs en een goede internationale reputatie, die bijvoorbeeld blijkt uit hun posities in internationale ranglijsten.
Een van de vraagstukken die opgelost moest worden voor het verlenen van studiepunten voor online gevolgde vakken, was de tentaminering in combinatie met identiteitscontrole. Dat wordt voorlopig op een klassieke manier opgelost. Bijvoorbeeld: een student legt onder toeziend oog van een surveillant van de TU Delft en tentamen af dat is opgesteld en wordt nagekeken door een docent van een van de partners. Die stuurt de uitslag naar Delft waar de studiepunten geregistreerd worden.

Toegankelijk
Mulder: “Virtuele uitwisseling biedt studenten niet alleen een breder aanbod aan vakken en expertise, het maakt onderwijs ook flexibeler, en studeren over de grens toegankelijker. Daar profiteren ook studenten van voor wie een reguliere uitwisseling niet mogelijk is door tijdgebrek of om financiële redenen.” Bovendien is virtuele uitwisseling een waardevolle ervaring voor studenten omdat het de mogelijkheid biedt om contacten te leggen in een cultureel diverse studentengemeenschap.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties