header

maandag, 11 december 2017 13:51

BAM Infra behaalt als eerste het BSI Kitemark voor bim

BAM Infra behaalt als eerste in Nederland het BSI Kitemark voor bim - het hoogste niveau van bim-certificering, geïntroduceerd door BSI (British Standards Institution). BAM wordt ook de eerste wereldwijde aannemer gecertificeerd tot zowel PAS 1192-2 (Ontwerp en Bouw) als PAS 1192-3 (Asset Management). PAS 1192 is een referentiekader in best-practices voor bim en fungeert als een keurmerk waarmee bouwbedrijven wereldwijd zekerheid kunnen bieden aan hun klanten en hun building information modelling (bim) niveau 2 vermogen kunnen aantonen. Hierdoor onderscheiden zij zich naar eigen zeggen in de markt.

Beide schema's zijn door BSI ontwikkeld in samenwerking met de industrie en bouwen voort op de bestaande gedragsregels voor het collaboratieve versterken van informatie in de bouw, zoals gedefinieerd in BS 1192:2007. Ze gaan nog een stap verder door een hoger zekerheidsniveau te bieden voor het succesvolle uitvoeren en de definitieve afronding van projecten onder bim-niveau 2.

Samenwerking BSI
BAM Groep loopt bij innovatie op het gebied van digitale bouwen voorop en werkt al vanaf het begin met BSI samen om bim-normen en certificering oplossingen te helpen vormen, en hoort bij de eersten die het BSI Kitemark certificering voor bim-niveau 2 voor Design and Construction (Ontwerp en Bouw) hebben bereikt.
Anne-Roos van der Elst, manager bim Level 2 en manager Operationeel Werkkapitaal bij BAM Infra, verteld: “We streven ernaar om leiders te zijn op gebied van Digitale Bouwen en bim is een belangrijk onderdeel daarvan. Bim niveau 2 betekent voor BAM Infra NL verbindend leiderschap door digitaal samen te werken als een team, verantwoordelijkheid nemen, voorspelbaar zijn en samen lerend voorwaarts gaan in de gehele keten. Niet alleen binnen BAM maar ook met partijen waarmee wij samenwerken zoals leveranciers, onderaannemers en klanten. Op deze wijze wil BAM Infra Nederland de kosten beheersen en het verhogen van efficiency. Zo creëren wij toegevoegde waarde voor onze opdrachtgevers, eindgebruikers en de maatschappij."
Andy Butterfield, Directeur Built Environment bij BSI, verteld: "Bim vertegenwoordigt een radicale verandering in innovatie en hoe de bouw wordt uitgevoerd. Het is erg belangrijk om samen te gaan werken met marktleiders zoals BAM om de oplossingen te ontwikkelen die niet allemaal consistent zijn met de best-practices, zoals gedefinieerd in de bestaande normen, maar het belangrijkste, die voldoen aan de behoeften van de industrie. Samenwerking is de essentie van bim.”

Betrouwbare meting
Het Kitemark voor PAS 1192-2, geïntroduceerd door BSI in december 2016, is een belangrijk onderdeel van bim niveau 2 en beschrijft de vereisten bij de ontwerp- en bouwfase. Het biedt aan de meest robuuste en betrouwbare meting van het vermogen van organisaties om bim-projecten te leveren, waarmee ze worden gecertificeerd voor hun zorgvuldigheid, niet alleen op gebied van ontwerp en bouw van infrastructurele werken, maar ook op het beheer van de supply chain en het uitstekend klantenservice.
Bim Kitemark voor asset management, beoordeelt tegen de vereisten van PAS 1192-3, is de nieuwe benchmark in best-practices voor asset management met behulp van bim-gestuurde bouwprocessen en bouwwerkinformatiemodellen (Asset Information Models). Het steunt de asset managers om de bouwinformatie te valideren en de 'volledige servicegeschiedenis' aan te tonen gedurende de levensduur van het gebouw, aan zowel de huidige eigenaren als aan de toekomstige kopers. Het geeft bouw-eigenaren ook de zekerheid dat hun asset effectief en efficiënt worden gehandhaafd gedurende de levensduur van het gebouw.
"De kosten van het behoud van een gebouw kunnen zelfs hoger zijn dan de initiële kosten van de bouwproject", verteld Gary Fenton, Global Product Certification Director bij BSI. "Het lijdt geen twijfel dat het bereiken van efficiëntie gedurende de levensduur van de asset een belangrijke rol zal spelen in onze focus in de komende jaren en hoe we samenwerken met de industrie."

ISO-norm
Een nieuwe ISO 19650 norm voor bim wordt momenteel ontwikkeld en zal volgend jaar worden gepubliceerd. Het nieuwe bim Kitemark-certificering brengt BAM tot een leidende positie voor een succesvol overgang naar de nieuwe norm. “BSI heeft het beste uit BAM gehaald door voorlichting, uitdaging en samenwerking” verteld Anne-Roos van der Elst.
"BAM heeft duidelijk erkend dat de voordelen van werken met bim niveau 2 worden alleen bereikt door samenwerking met onderaannemers en andere partners in de supply chain”, verteld Dave Hagenaars, managing director bij BSI in Nederland. "het implementeren van bim is veel meer dan alleen werken met een softwaretool".

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties