header

maandag, 18 december 2017 12:39

Kaderrichtlijn Water: synergie op de dijk en in de uiterwaard

De één versterkt de dijk, de ander maakt van de Woelse Waard een zoetwatergetijdegebied. Omgevingsmanagers Koen Workel en Jan Baltissen vertegenwoordigen respectievelijk Rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland en werken, samen met hun achterban, aan het beste resultaat voor beide projecten binnen Kaderrichtlijn Water (KRW).

In 2014 startte waterschap Rivierenland met het verkennen van mogelijkheden voor het versterken van de dijk tussen Gorinchem en Waardenburg. "De dijk bleek na toetsing niet aan de nieuwe veiligheidsnormen te voldoen en daarom maken we hem de komende jaren hoger en sterker", vertelt Baltissen. In het voorjaar van 2016 kwam hij in contact met de voorganger van Koen Workel en vernam hij dat Rijkswaterstaat de Kaderrichtlijn Water-maatregel onderzocht in de Woelse Waard, dat deel uitmaakt van het gebied dat de dijk afsluit.

Ontspannen op de dijk
Al relatief snel besloten ze: als we toch beiden in hetzelfde gebied werken, kunnen we dat beter samen doen. Workel: "Dat is efficiënt en kostenbesparend en zorgt ook voor een zo goed mogelijke afstemming van beide maatregelen. Bovendien: het waterschap was al in gesprek met omwonenden, die inmiddels mooie, plannen aan bestuurders hebben voorgesteld om de dijk en de uiterwaard publieksvriendelijk in te richten. Bijvoorbeeld met wandel- en fietspaden en uitzichtpunten, zodat de dijk niet alleen een route is van A naar B, maar ook een plek waar bewoners kunnen ontspannen met uitzicht op de rivier en de uiterwaard."

Op verkenning voor combinatie KRW-projecten
De omgevingsmanagers bespraken hun verlangen om de handen ineen te slaan met bestuurders en directeurs van Rijkswaterschap en het waterschap. Die reageerden enthousiast. "We starten nu met een gezamenlijke planstudie om de mogelijkheden te verkennen voor het combineren van beide projecten", aldus Baltissen. "Daarbij helpt ook het adviesbureau waarmee Rijkswaterstaat samenwerkt." Eind dit jaar tekenen de partijen een samenwerkingsovereenkomst met daarin afspraken over de aanpak.

Vroegtijdige alliantie
Dat de aannemer nu al deel uitmaakt van de alliantie, is volgens Baltissen erg voordelig. "Normaal gesproken betrekken we de aannemer later in het proces. De intentie is dat het bureau een plan maakt voor de dijk én het zoetwatergetijdegebied in de uiterwaard, en dat we daarin ook de plannen van de bewoners meenemen. Zo zorgen we voor synergie en kunnen we de mogelijkheden voor recreatie en natuurontwikkeling vergroten."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties