header

woensdag, 10 januari 2018 10:47

Nat najaar goede klimaatstresstest voor grondwater

De afgelopen maanden horen tot de natste sinds decennia. Op veel plaatsen is er dan ook sprake van zeer hoge grondwaterstanden. Kans dus op vochtoverlast in woningen en natte groenstroken, maar zeker ook een kans om het als een praktijk-klimaatstresstest te zien met betrekking tot het grondwater.

De hevige neerslagperiodes van het afgelopen najaar zijn een goede praktijkcase voor de te verwachten klimaateffecten op de grondwaterstand. Doordat de grote hoeveelheid neerslag verspreid over veel dagen is gevallen, kon het regenwater goed in de bodem doordringen wat leidde tot bijzonder hoge grondwaterstanden. Dergelijke neerslagperiodes gaan door klimaatverandering vaker voorkomen.
In de data van Wareco’s grondwaterstandmeetpunten (zo'n 4.000 peilbuizen) in Nederland, zien we de natte maanden ook duidelijk terug. Nagenoeg overal steeg de grondwaterstand in september abrupt, met enkele decimeters. Er werden zelfs stijgingen tot 1 m gemeten in de kustprovincies.

Knelpunten in kaart brengen
Door het bestuderen van de respons op deze buien kunnen de knelpunten met betrekking tot grondwateroverlast in kaart worden gebracht en worden opgelost. Daarnaast wordt een goed beeld verkregen van de drainagesnelheden en dat levert weer nuttige inzichten op voor het behandelen van overlastmeldingen en het gemeentelijk grondwaterbeheer.

Uitzonderlijk nat
Het KNMI meldt dat met name de herfst van 2017 uitzonderlijk nat was. In september viel, vooral in West-Nederland, bijna twee keer zoveel neerslag als normaal. In november viel elke dag neerslag, op één dag na. Uit metingen sinds 1958 blijkt dat in veel kustgemeenten slechts eenmaal eerder zoveel neerslag is gevallen.
De reactie van de vele neerslag op het grondwater is uiteraard verschillend over Nederland. In zandgronden in de kustprovincies steeg de grondwaterstand meer geleidelijk. De hoge grondwaterstand hield hier wel langer aan; vaak is de grondwaterstand ook nu nog bijzonder hoog.
In de kleiige gebieden is de eerste respons op regen extremer; een sterkere stijging van de grondwaterstand. Maar hier zakt de grondwaterstand ook sneller tot een normaal niveau uit, na enkele dagen/weken.

Figuur: grondwaterstand kleibodem Groningen

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties