header

woensdag, 24 januari 2018 11:12

Nationaal Water Model helpt bij klimaatuitdagingen

Nederland staat voor grote uitdagingen rondom klimaatveranderingen. De zeespiegel stijgt en de rivieren moeten meer water afvoeren. Tegelijkertijd wordt het steeds warmer en droger. Deze veranderingen hebben gevolgen voor de kwetsbare delta. Het Nationaal Water Model is een belangrijk hulpmiddel om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Voor waterveiligheid, zoetwaterverdeling en waterkwaliteit is een groot aantal langetermijndoelen opgesteld waarvoor nú al beleid nodig is. Het Nationaal Water Model helpt daarbij. Dit computermodel berekent hoe het water zich beweegt. Bijvoorbeeld hoe het rivierwater stroomt en het grondwater zakt en stijgt. Het model berekent ook het zoutgehalte van het water en de watertemperatuur.
Met het Nationaal Water Model wordt berekend of er in de toekomst genoeg schoon drinkwater is, of de landbouw genoeg water heeft om gewassen te verbouwen en of we droge voeten houden achter onze dijken. Het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen. De overheid kan op basis van de resultaten haar beleid rondom waterveiligheid, zoetwaterverdeling en waterkwaliteit aanpassen.

Basisprognoses
Het Nationaal Water Model berekent zogenaamde basisprognoses. Deze bevatten modeluitkomsten voor 2015, 2050 en 2085. Ze geven inzicht in de veranderingen die Nederland op gebied van waterveiligheid, zoetwaterverdeling en waterkwaliteit te wachten staan door klimaatverandering.
De basisprognoses worden periodiek berekend. Daarbij worden steeds de nieuwste inzichten en veranderingen verwerkt, zoals een nieuw klimaatscenario, aangepast waterbeleid of een geactualiseerde schematisatie. In 2018 komen voor zoetwater geactualiseerde uitkomsten beschikbaar.

Regionale risico's
Het rekenwerk door het Nationaal Water Model is relevant en actueel. Zo zijn de berekende basisprognoses voor onder meer de jaren 2050 en 2085 gebruikt voor het Deltaprogramma Zoetwater en in de klimaateffectatlas. De atlas geeft een eerste indruk van de (toekomstige) dreigingen van overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte in Nederland. Met een zoomfunctie is het mogelijk om naar een locatie in te zoomen. Voor elk van de thema’s zijn verschillende kaartlagen beschikbaar.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties