header

dinsdag, 20 februari 2018 09:56

Herstel en behoud Wetlands dankzij miljoen uit Postcode Loterij

Dankzij een schenking van 1 miljoen euro van de Postcode Loterij kan Wetlands International haar internationale strijd voor het behoud en herstel van wetlands opvoeren. De druk op deze natte natuur neemt in hoog tempo toe omdat de menselijke vraag naar energie, voedsel en water toeneemt. De aanhoudende aantasting en het verlies van wetlands leidt tot steeds meer rampzalige effecten van overstromingen en droogte en meer conflicten over gebruik van het water en land.

De cheque aan Wetlands International werd donderdag 15 februari overhandigd tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Postcode Loterij. Dit jaar maakte de loterij een recordbedrag van 357 miljoen euro over aan 112 goede doelen.

Intensiveren
Met het geschonken bedrag kan Wetlands International haar werkzaamheden intensiveren en haar impact vergroten in gebieden waar wetlands het meest belangrijk zijn voor mens en natuur. De schenking werd bekendgemaakt na de speech van acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio, waarin hij de noodzaak benadrukte om hele landschappen en hun ecosystemen te herstellen om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden.
Wetlands International spant zich wereldwijd in voor het behoud en herstel van waterrijke natuurgebieden, oftewel wetlands. Dat doet zij in samenwerking met partnerorganisaties, lokale groeperingen en vrijwilligers. Zo werkt ze aan een project als Building with Nature in Indonesië, waarbij kwetsbare kustlijnen hersteld worden. In de Sahel probeert ze voedsel en watervoorziening in de Niger delta veilig te stellen. Daarnaast zet de organisatie wetlands hoog op de agenda bij kwesties rondom milieu, klimaat, humanitaire- en ontwikkelingshulp.

Reguleren
Wetlands reguleren zoetwater wereldwijd. Zo absorberen ze het teveel aan water tijdens overstromingen en zorgen ze voor voldoende toevoer van water in tijden van droogte. Jane Madgwick, ceo van Wetlands International: “Door de groeiende impact van overstromingen en langere periodes van droogte, neemt het besef toe hoe belangrijk het behoud en herstel van wetlands is om dit soort klappen op te vangen en menselijk leed en conflicten te verminderen. Wereldwijd wordt steeds vaker een beroep gedaan op onze kennis en ervaring voor het ontwikkelen en toepassen van praktische en kosteneffectieve oplossingen. We hebben daarom dringend behoefte om onze aanwezigheid, capaciteit en partners uit te breiden om deze problemen aan te pakken. Dankzij de steun van de Postcode Loterij zijn we beter in staat om enkele van onze meest ambitieuze dromen om te zetten in concrete acties. Zo dragen we bij aan een veiligere wereld met schoon water en voldoende voedsel, behoud van biodiversiteit en prachtige natuur, en vergemakkelijken we de aanpassing aan klimaatverandering.”
Hiermee draagt de organisatie ook fors bij aan het behalen van de doelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties. Of dit lukt hangt voor een groot deel af van de aanwezigheid van gezonde wetlands.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties