header

vrijdag, 02 maart 2018 11:26

Eén drone telt voor vier mensen verkeer op kruispunt

Onderzoek door Antea Group en ViNotion in opdracht van Rijkswaterstaat wijst uit dat drones veiliger, flexibeler, beter controleerbaar en uiteindelijk goedkoper zijn dan handmatige tellingen.

“Zeker voor grotere kruispunten biedt dit enorme meerwaarde. Naast de tellingen zijn de beelden ook toepasbaar om de verkeersveiligheid te beoordelen of aanvullend onderzoek naar het weg ontwerp te doen”, zegt Roel Brandt, projectmanager Smart Mobility bij Antea Group.

Zeer hoge nauwkeurigheid
Eén drone telt nu evenveel als vier mensen en dat met een zeer hoge nauwkeurigheid. Verder wordt de software door ‘deep learning’ steeds sneller en beter in het herkennen van de vorm van voertuigen en kan zo zeer accuraat tellen. Binnenkort wordt er dus misschien wel een heel kruispunt in één keer geteld. Daarnaast zijn de verzamelde data geschikt voor diverse andere analyses. “Op de beelden zien we hoe automobilisten rijden, waar ze rare bochten maken, hoekjes afsnijden en onzeker worden”, vertelt Brandt. “Dit biedt veel inzicht en aanknopingspunten voor verbeteringen.”
Met een kabeldrone zijn op 12 oktober 2017 voor het eerst opnamen nabij een rijksweg gemaakt die vervolgens digitaal geanalyseerd zijn. De resultaten van het onderzoek laten een nauwkeurigheid van 97 procent zien, vergelijkbaar met een handmatige telling.

Verbreding toepassingsveld
Antea Group ontwikkelt in komende projecten samen met ViNotion de inzet van drones voor verkeersonderzoeken. “Naarmate we meer tellingen uitvoeren, neemt de functionaliteit van de software alleen maar verder toe en verbreden we het toepassingsveld”, aldus Azem Kariman, salesmanager bij ViNotion.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties