header

maandag, 26 maart 2018 12:49

Postzegels over de bescheiden aard van de Nederlandse brug

Twee typisch Nederlandse bruggen in Dedemsvaart en Edam staan dit jaar centraal op de postzegels waarmee PostNL meedoet aan de Europese ontwerpwedstrijd ‘Europe Stamp Best Design Competition’. Deze wedstrijd van de Europese postbedrijven is jaarlijks gekoppeld aan een gemeenschappelijk thema. Voor 2018 is het onderwerp ‘bruggen’ bedacht.

Op de postzegels zijn een ijzeren draaibrug in Dedemsvaart en een houten ophaalbrug in Edam afgebeeld. Het postzegelvel is ontworpen door grafisch ontwerper Karen Polder uit Den Haag.

Draaibrug versus ophaalbrug
De smeedijzeren draaibrug in Dedemsvaart heeft een houten brugdek en rust op hardstenen landhoofden en een pijler. De brug is een zeldzaam voorbeeld van een negentiende-eeuwse draaibrug over de Dedemsvaart. De tweede brug, de Kwakelbrug in Edam, is een smalle houten ophaalbrug uit de achttiende eeuw. De brug ligt aan het einde van de Scheepmakersdijk en overspant het Boerenverdriet. “Nederland is als waterland bij uitstek een land van bruggen”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL. “Wat mij altijd opvalt, is hoe typisch Nederlands die bruggen zijn. Simpel en sober, maar vaak met ingenieuze constructies om het vervoer over water en over land te vergemakkelijken. De twee bruggen op deze postzegels zijn daar markante voorbeelden van.”

Ranke constructies
Het ontwerp van de postzegels is gebaseerd op foto’s die grafisch ontwerper Karen Polder zelf ter plaatse nam. In de bewerking van de foto’s heeft zij de achtergrond ijl en transparant gemaakt en de bruggen zwart-wit. “Beide bruggen zijn heel lineair en constructief van karakter”, aldus Polder. “Geen volumineuze massa’s, maar ranke constructies, bescheiden van aard. De twee bruglocaties verschillen sterk van elkaar. In Edam is het druk en kleurrijk, in Dedemsvaart overheersen rust en groen. Dat onderscheid zie je terug in de kleurbanen voor de diffuse achtergrond.”

Verkrijgbaarheid
Het postzegelvel ‘Nederlandse bruggen’ telt zes verschillende postzegels in twee ontwerpen met de waardeaanduiding Internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een buitenlandse bestemming. De postzegels zijn vanaf 26 maart onder meer verkrijgbaar bij het postkantoor in de Brunawinkels en via de website. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties