header

maandag, 16 april 2018 12:51

Groen jasje voor Rijnhavenbrug

Medewerkers van Lex van Wijk Hoveniers uit Zoetermeer vergroenen de nieuwe Rijnhavenbrug in Alphen aan de Rijn. In opdracht van de gemeente wordt de kale, betonnen zijwand, die de rijbaan van het voetpad scheidt, over ruim 100 meter lengte ‘bekleed’ met Euonymus (kardinaalsmuts) kant-en-klaarhagen van Mobilane uit Leersum.

De vergroening maakt deel uit van de totale vervanging van de Rijnhavenbrug. Om de bereikbaarheid over water van de Rijnhaven verder te verbeteren is de brug aanzienlijk verhoogd tot een vrije doorvaarthoogte van 2,45 meter. De ophaalburg hoeft dus niet meer omhoog om sloepen en kleine motorbootjes doorgang te bieden. Het is de bedoeling de Rijnhaven verder te ontwikkelen en geschikt te maken als jachthaven.

Welkom met kardinaalsmuts
Voorafgaand aan de plaatsing van de Euonymushagen langs de betonnen muur, is eerst de grond verbeterd om de groei te garanderen. De betonnen zijwand van de brug heeft een afschot van 90 tot 180 cm. Door het raster van de hagen op maat te knippen, wordt de vorm van de brug gevolgd. Er is nu niets meer van het beton te zien zodat graffitikunstenaars er geen kans meer krijgen. Voor de veiligheid van voorbijgangers is de bovenkant van het raster afgewerkt met plastic doppen. De hagen zijn gezekerd in het beton met draadogen en tie-rips. Zo is het aanzicht van de brug vanaf het water volledig groen en krijgen schippers een vriendelijk en ‘natuurlijk’ welkom met de kardinaalsmutshaag. Ook omwonenden reageren positief over de groene metamorfose van de Rijnhavenbrug. De ‘groene’ klus nam twee dagen in beslag.

Diverse soorten
De Mobilane-kant-en-klaarhagen bestaan uit een raster van gegalvaniseerd staal waarlangs Euonymus ‘Dart’s Blanket’ gedurende twee jaar is gekweekt. De bladhoudende haag heeft een frisgroene kleur. In het najaar kleurt het blad warmrood. Doordat Euonymus ‘Dart’s Blanket’ een langzame groeier is, behoeft de haag nauwelijks onderhoud. Behalve Euonymus zijn ook kant-en-klare klimop-, beuk- en vuurdoornhagen beschikbaar. Ze kunnen het hele jaar door geplant worden.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties