header

woensdag, 18 april 2018 10:27

‘Europa nog niet klaar voor elektrische auto’

Uit onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco blijkt dat de infrastructuur voor elektrische voertuigen in Europa nog sterk van land tot land verschilt. Een reis maken door Europa met een elektrisch voertuig is nu nog een hele uitdaging die veel planning vereist. De dichtheid van oplaadpunten in Europa is nog niet voldoende en de betaalmethoden, opladers, oplaadpunten en laadtijden voor elektrische voertuigen verschillen per land.

Willem Scheper, teammanager mobiliteit bij Sweco Nederland, vertelt: “Willen we ons in de toekomst ook blijven verplaatsen over grote afstanden met een elektrisch voertuig dan vraagt dat om afstemming van de infrastructuur in Europese landen. Tegelijkertijd zien we dat technologische ontwikkelingen doorzetten en daarmee de actieradius van elektrische voertuigen toeneemt. Een vakantiereis met een elektrisch voertuig door Europa is nu nog een avontuur, maar zal over enkele tientallen jaren net zo gewoon zijn als nu met een benzineauto.”

Kansen voor binnensteden
“Als we specifiek naar Nederland kijken biedt elektrisch rijden met name kansen in de binnensteden om het centrum bereikbaar te houden voor auto’s en het leefklimaat aanzienlijk te verbeteren”, aldus Scheper. “Het inzetten van milieuzones in combinatie met stimulerende maatregelen voor elektrische voertuigen kan een enorme impuls geven aan het leefklimaat in steden en daarmee ook ruimte bieden voor nieuwe ontwikkelingen.”
Het Urban Insight-rapport van Sweco ‘E-magine a Journey through Europe – Energy Infrastructure for Sustainable Mobility’ doet verslag van de fictieve reis van een gezin door Europa met een elektrische auto en analyseert de status van elektrische voertuigen en faciliteiten in Europa vandaag de dag. In het rapport wordt onderzocht wat de verwachtingen en technische vereisten zijn voor de ontwikkeling van duurzame mobiliteit.

Een aantal belangrijke insites:
- Er is een duidelijke behoefte aan harmonisatie van oplaadstekkers, laders en betaalmethoden voor het opladen van elektrische voertuigen binnen de EU.
- Er moeten genoeg oplaadpunten zijn van de juiste kwaliteit - de kwaliteit van het oplaadpunt bepaalt de laadsnelheid.
- Industrie en politiek moeten samenwerken om verdere ontwikkeling in de markt van elektrische voertuigen te kunnen verzekeren.
- De infrastructuur voor oplaadpunten speelt een cruciale rol bij verdere ontwikkeling. De angst voor onvoldoende brandstofbereik moet geminimaliseerd worden en tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat er oplaadpunten beschikbaar zijn wanneer we deze nodig hebben.
- Oplaadpunten in steden zijn essentieel, voor een optimale opzet moet rekening worden gehouden met de specifieke kenmerken van stadsdelen.
- Het managen van oplaadpunten is van cruciaal belang voor het kunnen verwerken van pieken in de stroombehoefte – steden moeten voorbereid zijn op pieken in de vraag naar stroom.
- De komende decennia worden elektriciteit en waterstof de belangrijkste energiedragers voor mobiliteit.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties