header

donderdag, 17 mei 2018 10:06

Proeftuin WaterStraat voor klimaatbestendige stad geopend

Deltacommissaris Wim Kuijken en dijkgraaf Michiel van Haersma Buma van het Hoogheemraadschap van Delfland openden op woensdagmiddag 16 mei de WaterStraat. Ruim driehonderd bezoekers aanschouwden hoe zij het lieten regenen op de WaterStraat: de levensechte testomgeving op het innovatieterrein The Green Village van de Technische Universiteit Delft voor experimenten met oplossingen voor een klimaatbestendige stad.

De WaterStraat is de proeftuin voor experimenten, onderzoek en demonstraties. Ondernemers, onderzoekers en gebiedsbeheerders werken hier samen aan ideeën om straten en wijken beter bestand te maken tegen extremer weer, zoals hevige neerslag of langdurige droogte. De WaterStraat biedt de mogelijkheid om concepten en producten te testen, te ontwikkelen en te demonstreren. Het is de tussenstap tussen een laboratoriumopstelling en daadwerkelijke toepassing in de openbare ruimte.

Straatniveau
De meeste producten in de WaterStraat bieden oplossingen op straatniveau. Denk aan een waterbuffer met een zuiverende laag van schelpen, een bushokje dat water vasthoudt, een dak dat als waterberging fungeert en een slimme regenton die zichzelf leegt wanneer een piekbui op komst is. Deze en zo’n tien andere innovaties waren te bewonderen tijdens de feestelijke opening, compleet met verkeersborden, een zebrapad en stoplichten.

Testen
Het echte testen van de producten gaat nu beginnen. Teams van studenten van de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam staan klaar om metingen te verrichten. Wetenschappers kijken mee of innovaties kunnen worden verbeterd.
Gebiedsbeheerders zoals gemeenten, provincies en waterschappen zijn welkom om de proeftuin te bezoeken en hun eigen opgaven aan te dragen, zodat naar mogelijke oplossingen kan worden gezocht. Er zijn al veel oplossingen voorhanden om steden in de 21ste eeuw leefbaar en bewoonbaar te houden.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties