header

donderdag, 07 juni 2018 11:01

Opening nieuwe Sandelingenknoop A16

De wethouders van Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht stelden op maandagochtend 4 juni samen met Rijkswaterstaat de aangepaste Sandelingenknoop officieel open voor het verkeer. Doordat het knooppunt is aangepast wordt de weg beter benut en verbetert de doorstroming.

Ard Kamsteeg, Rijkswaterstaat: "De kop is eraf. Dit project is het eerste van de vele projecten in de Drechtsteden die de bereikbaarheid in de Drechtsteden gaan verbeteren: de verbetering van de aansluiting A16/N3 en A15/N3, de extra rijstrook op de snelweg A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht en het groot onderhoud aan de autoweg N3 volgen nog. Het is een unieke maatregel, waarbij is samengewerkt met bedrijven en regionale overheden om de bestaande infrastructuur beter te benutten en een gedragsverandering te realiseren voor mobiliteit."

Verbetering
De Sandelingenknoop is een belangrijk knooppunt in de snelweg A16 van en naar de bedrijventerreinen en woonwijken van Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Het verkeer stroomde hier vooral in de spits niet goed door. Wethouder Ralph Lafleur van Hendrik-Ido-Ambacht: "Mede namens mijn vertrekkend collega Robert Kreukniet van Zwijndrecht ben ik trots op deze verbetering waar hopelijk de Ambachters, de inwoners van Zwijndrecht en de ondernemers in beide gemeenten profijt van gaan hebben. Een vrije rijbaan om rechtsaf naar de A16 richting Rotterdam te rijden en een extra rijstrook voor rechtdoorgaand verkeer naar Hendrik-Ido-Ambacht is wat er nu is aangepast aan dit knooppunt. Een mooie ontwikkeling, omdat hier continu verkeer af kan slaan. Dit verkeer hoeft niet te wachten voor een verkeerslicht en hindert het overige verkeer dus niet meer."

Extra asfalt A16 maar ook minder auto's in de spits
Naast het aanpassen van de weg zorgen ondernemers en de gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht er samen voor dat er ook minder auto's in de spits gaan rijden. Mobiliteitsplatform Samen Bereikbaar heeft hiervoor met ondernemersverenigingen en bedrijven afspraken gemaakt om tweehonderd spitsmijdingen structureel te realiseren. Het resultaat is zelfs meer dan de ingezette tweehonderd spitsmijdingen en ook de komende jaren zetten we in op gedragsverandering. Vijftien bedrijven uit Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht tekenden een intentieverklaring om 10 procent uit de spits te halen. Zij stimuleren hun werknemers om buiten de spits te reizen of binnen de spits, maar dan met de fiets of het OV. Ook wordt gekeken naar oplossingen als thuiswerken en carpoolen.

Asfalt en spitsmijden
Lafleur: "Bedrijven en inwoners zijn zelf ook aan zet. Want meer asfalt is een belangrijke zaak, maar minder auto's op hetzelfde moment op het asfalt is een mooi resultaat en daar hebben we ook de inzet van ons bedrijfsleven voor nodig. Tot nu toe heeft het bedrijfsleven al 210 structurele spitsmijdingen behaald en verwachten we nog ruim 140 extra spitsmijdingen in het komend jaar." Een resultaat boven verwachting, ruim boven de inzet aan het begin van tweehonderd structurele spitsmijdingen.
Anna Schouten van het Platform Samen Bereikbaar vult aan: "Bedrijven doen mee omdat ze zien dat de bereikbaarheid bij de Sandelingenknoop onder druk staat, maar ook omdat ze duurzaamheid belangrijk vinden en de vitaliteit van hun medewerkers. De deelnemers hebben eerst een mobiliteitsscan ontvangen van ons platform en zijn op basis daarvan aan de slag gegaan met bijvoorbeeld het stimuleren van fietsen of flexibele werktijden. Ook na de realisatie van de Sandelingenknoop blijft het Platform bedrijven uit de regio ondersteunen met slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen."

Sandelingenknoop A16 live in beeld
Recent hebben weggebruikers en bedrijven die regelmatig over het knooppunt rijden een extra optie om hun reis te plannen. Drie camera's zenden dag en nacht een livestream van het knooppunt in een app en op de website. Via de speciale website van Hendrik-Ido-Ambacht is de stream te bekijken en de app te downloaden. Aan de hand van de beelden kunnen weggebruikers hun reis aanpassen en zo drukte op het knooppunt voorkomen of verminderen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties