header

maandag, 25 juni 2018 14:37

Led-straatverlichting levert geen hinder op voor vleermuizen

Signify heeft de eerste vleermuisvriendelijke led-verlichting in een gemeente in Nederland geïnstalleerd. Zeldzame vleermuizen kunnen in Nieuwkoop ’s nachts ongehinderd rondvliegen dankzij led-straatverlichting die zo is ontworpen dat ze geen last van de verlichting hebben. De innovatieve straatverlichting wordt door vleermuizen gezien als duisternis, biedt veilige verlichting voor bewoners en is zeer energiezuinig.

In de gemeente Nieuwkoop leven een aantal zeldzame en kwetsbare dier- en plantensoorten. De gemeente maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. Dit netwerk omvat natuurbeschermingsgebieden in Europa met broedplaatsen voor zeldzame en bedreigde soorten. In 2011 startte Nieuwkoop een initiatief om 89 huizen te bouwen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. De keuze voor deze innovatieve straatverlichting volgde na een onderzoek naar de flora en fauna in het gebied waarbij werd geconstateerd dat er zeldzame vleermuissoorten leven. "Nieuwkoop is de eerste gemeente ter wereld die led-straatverlichting gebruikt die vriendelijk is voor vleermuizen. Bij de ontwikkeling van ons woonprogramma was het doel om het lichtproject zo duurzaam mogelijk te maken en tegelijkertijd onze lokale vleermuissoorten te behouden met minimale impact op hun leefgebied. We zijn erin geslaagd om dit te doen terwijl we onze ecologische voetafdruk en energieverbruik tot een minimum beperken", zegt Guus Elkhuizen, gemeenteraadslid in Nieuwkoop

Lichtrecept
Om de nachtelijke voederactiviteit van de vleermuizen niet te verstoren, is een speciaal lichtrecept ontwikkeld na uitgebreid onderzoek door de Universiteit van Wageningen, NGO's en Philips Lighting. De led-lampen geven een rode kleur en gebruiken een golflengte die het interne kompas van een vleermuis niet verstoort. Normale straatlantaarns kunnen van invloed zijn op de vlucht en prestaties van een vleermuis en op de insecten die zich rond het straatlicht verzamelen.
Om de hoeveelheid straatlicht af te stemmen op de gebruiksbehoefte, installeerde de gemeente het Interact City lichtmanagementsysteem van Signify. De lichtmanagementsoftware maakt realtime beheer op afstand van de led-straatverlichting mogelijk en is verbonden met sensoren zodat het licht alléén brandt wanneer mensen worden gedetecteerd. Het systeem levert een ​​energiebesparing op die kan oplopen tot 70 procent ten opzichte van de oude situatie. Door verbonden te zijn met een softwareplatform, maakt het systeem het mogelijk elk lichtpunt op afstand te bedienen, zodat de gemeente de helderheid van de led-verlichting kan verhogen of verlagen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties