header

dinsdag, 26 juni 2018 09:42

Bewoners maken 65 groene daken in Kattenbosch

Bewoners in de wijk Kattenbosch in Rosmalen begonnen zaterdag 23 juni met de aanleg van 65 groene daken. Zij leggen de plantendaken samen aan. De gemeente ’s-Hertogenbosch en waterschap Aa en Maas hebben hiervoor subsidie verstrekt.

“Een prachtig voorbeeld van bewonersinitiatief, samenwerking in een buurt en organisatiekracht”, zei wethouder Mike van der Geld tijdens de officiële opening. Hij sprak zijn waardering uit voor de sociale kracht en het enthousiasme van de bewoners. Zo heeft iedere bewoner een rol bij het dakenproject; zij die zelf hun dak niet op durven, helpen met aangeven van planten of zorgen voor koffie en broodjes.

Klimaat
Planten op daken zijn belangrijk om wateroverlast bij extreme regen tegen te gaan. Bestuurder William de Kleijn van waterschap Aa en Maas is blij met de 2000 m2 aan groene daken. Hij benadrukte tijdens zijn speech het belang ervan: “Deze daken zijn een zinvolle bijdrage om het veranderende klimaat het hoofd te bieden. Op 22 mei kampten jullie met veel regen en wateroverlast. Het regenwater liep rechtstreeks het riool in met alle gevolgen van dien. Wat groene daken aan regen vasthouden, gaat niet direct naar het riool.”

Samenwerking
Na de toespraken nam bewoonster en projectleider Inge Leijten haar gasten mee het dak op voor uitleg. Samen legden zij een kant-en-klare cassette met planten op een van de eerste zestien daken. De handeling stond symbool voor de samenwerking tussen bewoners, waterschap en de gemeente voor een gezonde leefomgeving.

Nominatie Rooftop Award
Een dag eerder kregen de bewoners voor hun groene dakenproject een mooie vermelding van de landelijke stichting Rooftop Revolution. De komende periode maken de bewoners samen het project af. Wat wethouder Van der Geld betreft winnen zij volgend jaar de Rooftopperprijs.

Financiering
Naast gebruik van eigen geld en mankracht, kregen bewoners subsidie van de gemeente ’s-Hertogenbosch en subsidie voor klimaatbestendige maatregelen van waterschap Aa en Maas.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties