header

vrijdag, 29 juni 2018 10:57

Maatschappelijk aanzien ingenieur onder de loep

In een ranglijst van het maatschappelijk aanzien van beroepen uit 1953 stond de ingenieur op de vijfde plaats achter de hoogleraar, rechter, en atoomgeleerde. In de later ontwikkelde beroepenprestigeladder staat de weg- en waterbouwkundig ingenieur respectievelijk op plaats 12 en 13; in 2016 verschijnt de werktuigbouwkundig ingenieur op plek 26. Dit publiceert professor Tim van der Hagen, rector Magnificus & voorzitter college van bestuur Technische Universiteit Delft en lid hoofdbestuur van KIVI, in een nieuwsbrief van laatstgenoemde organisatie.

Is het beroep ingenieur daadwerkelijk zoveel minder populair geworden? Volgens de professor zijn daar wel een aantal kanttekeningen bij te plaatsen. Van der Hagen is van mening dat de daling op de lijst onder meer te maken heeft met toenemende specialisatie. Zo is bij de medische beroepen de arts uit 1953 vervangen door onder meer de chirurg, internist en huisarts – allen nog in hoog aanzien. In toekomstige lijsten zou je dan eigenlijk ook de biomedisch ingenieur, de sportingenieur en de quantumingenieur verwachten. Ingenieursstudies lijken zelfs steeds populairder te worden: de afgelopen jaren groeiden de aantallen inschrijvingen en afstudeerders gestaag.

Uitdagingen
Volgens Van der Hagen zijn de uitdagingen waar de maatschappij voor staat erg groot. Denk aan klimaatadaptatie, de energietransitie of de komst van de vierde industriële revolutie. Juist dàt zijn onderwerpen waar de genuanceerde en oplossingsgerichte ingenieurs een stem in het kapittel zouden moeten hebben, aldus de professor.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties