header

dinsdag, 03 juli 2018 12:06

Aandeel Nederland in Europese geothermieprojecten groot

Negen hoogwaardige innovatieve projecten voor geothermische warmte krijgen subsidie vanuit Geothermica - ERA NET COfund. Dat werd onlangs bekendgemaakt. In vijf van de negen projecten is er een Nederlandse partij betrokken. Drie van de negen projecten worden door een Nederlandse partner geleid.

Het investeringsbedrag voor deze projecten is bijna 50 miljoen euro. Ongeveer de helft van dat bedrag komt van Geothermica. De andere helft leggen de partijen binnen de projecten in.

Deelnemers en projecten
De geselecteerde projecten beslaan een breed scala aan onderwerpen zoals warmteopslag, beheersen van geïnduceerde seismiciteit, EGS boring en putafwerking, probleemloze langjarige productie, composietverbuizing en geïntegreerde toepassingen van geothermische warmte.
Deelnemers in de projecten komen uit Nederland, Zwitserland, IJsland, Ierland, Frankrijk, Vlaanderen, Denemarken, Slovenië, Duitsland, Spanje, Italië en Portugal.

Warmte en elektriciteit in Europa
Geothermie heeft een grote potentie voor levering van warmte en elektriciteit in Europa. Het is een kostenefficiënte optie en daarmee ook een realistisch alternatief voor fossiele elektriciteitscentrales en warmte- en koudevoorziening in de EU en wereldwijd.

Internationale samenwerking
Geothermica is een gezamenlijk initiatief van EU-lidstaten en geassocieerde landen dvoor onderzoek- en innovatieactiviteiten, aangevuld met financiële ondersteuning vanuit de Europese Commissie. Geothermica ondersteunt internationale innovatieprojecten door het uitzetten van 'joint calls'.
Daarnaast voert Geothermica activiteiten uit, gericht op het verbeteren van de afstemming tussen publieke onderzoeks- en innovatieprogramma’s in verschillende landen, en op beter gebruik van resultaten van gesubsidieerde projecten.
RVO.nl vertegenwoordigt Nederland met expertise en subsidiemiddelen in Geothermica. De Nederlandse deelname in de projecten is gesubsidieerd via de regeling Hernieuwbare Energie.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties