header

vrijdag, 06 juli 2018 09:03

Nederland gaat voor een gezonde Maas

Overheden, waterbedrijven, industrie en milieuorganisaties zijn samen op weg naar een schone, vitale en drinkbare Maas. Dat is de uitkomst van de bijeenkomst ‘Op weg naar een drinkbare Maas’, donderdag 5 juli in Den Bosch, waarbij tachtig koersbepalers aanwezig waren. Mede-initiatiefnemer van de bijeenkomst was Li An Phoa, die de afgelopen maanden van de bron van de Maas in Frankrijk tot de monding in Nederland heeft gewandeld om aandacht voor drinkbare rivieren te vragen.

Op de bijeenkomst waren partijen aanwezig die voor een schone, vitale en drinkbare Maas van vitaal belang zijn en voor wie een schone Maas van vitaal belang is. Initiatiefnemers van de bijeenkomst zijn het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Vital Zone Instituut, Heineken, RIWA, de Brabantse Milieufederatie en het samenwerkingsverband Schone Maaswaterketen, met als gastheer Waterschap Aa en Maas. Zij ondersteunen de actie van Li An Phoa en onderstrepen het belang om de Maas schoon, vitaal en drinkbaar te maken.

Tijdens de bijeenkomst hebben de koersbepalers het vervolg bepaald:
• Het oppervlaktewater van de Maas wordt gedronken door meer dan zes miljoen mensen in Nederland en meer dan vijftien miljoen mensen in het gehele stroomgebied (Frankrijk, België, Nederland)
• Een drinkbare Maas spreekt iedere aanwezige aan en iedereen kijkt hoe hij of zij hier persoonlijk aan kan bijdragen;
• We gaan verbinding zoeken tussen verschillende initiatieven, om te bekijken waar overlap, gaten en kansen liggen op weg naar een gezonde/drinkbare Maas.

Water als indicator voor gezondheid
Gezond water is van levensbelang, zeker nu de beschikbare hoeveelheid schoon zoet water mondiaal steeds meer onder druk komt te staan. Maaswater wordt gebruikt als bron voor ons drinkwater, maar is ook van cruciaal belang voor natuur, landbouw en industrie. Vervuild water is slecht voor het milieu en ecologisch systeem, en is duur om schoon te maken. Jaarlijks komen er meer dan 140.000 kilo medicijnresten via het riool in ons water terecht.
Achteraf reinigen, bij de rioolwaterzuiveringen, is niet voldoende. Een bronaanpak waarbij alle partijen meedoen om te voorkomen dat water wordt vervuild is noodzakelijk. Wat er niet in komt, hoeft er immers ook niet uitgehaald te worden. De Maas vormt zo een goede spiegel en indicator voor de gezondheid van onze samenleving.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties