header

maandag, 09 juli 2018 10:09

Met verschillende merken platoonen

Met verschillende merken platoonen www.flows.be

Ook voor de logistieke sector valt veel te winnen met automatisch rijden. In dat kader startte onlangs het Europese meerjarenproject Ensemble, gecoördineerd door TNO.

Maurice Kwakkernaat, programmamanager Automatisch Rijden bij TNO: “Met DAF, Iveco, MAN, Mercedes-Benz, Scania en Volvo en belangenorganisatie CLEPA gaan we zorgen dat verschillende merken en typen trucks veilig op de openbare weg met elkaar kunnen platoonen, tussen het overige verkeer.”

Truckplatooning
De technologie voor truckplatooning is al beschikbaar, maar elke fabrikant ontwikkelde zijn eigen variant. “Dit gaat alleen werken als je met verschillende merken in één platoon kunt rijden. Daarom brengen we in dit project de toeleveranciers van truckfabrikanten bij elkaar om op een hoger, tactisch niveau van automatisering afspraken met elkaar te maken die tot een veilig en interoperabel platooning-systeem gaan leiden.”
Een grote uitdaging is hoe je omgaat met het delen van voertuiginformatie tussen concurrerende fabrikanten en toeleveranciers. “We gaan een neutraal systeem bouwen dat de automatiseringstechniek van de verschillende trucks bij elkaar brengt. Zo’n systeem, dat werkt met communicatie en het uitwisselen van gegevens, is nieuw. Dus daar komt onze onafhankelijke positie goed van pas. Naar verwachting komt er in 2021 een grote multi-brand truck platooning-demonstratie van, waarin we aantonen dat het veilig kan op de openbare weg.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties