header

dinsdag, 04 september 2018 10:58

Opening Monstersche Sluis in Maassluis

Na 46 jaar is de Monstersche Sluis in Maassluis weer open. Commissaris van de Koning Jaap Smit deed zaterdag 1 september de openingshandeling. Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van Delfland en burgemeester Edo Haan van Maassluis spraken over de unieke samenwerking.

“In 2017 is het eigendom van de sluis door de gemeente en Delfland ceremonieel overgedragen aan de stichting en is ook de starthandeling van de renovatie gezamenlijk gevierd. Toen begon de daadwerkelijke renovatie en de vervanging van de deuren. Dat was ook voor Delfland als vergunningverlener best een spannende periode”, zegt dijkgraaf Daverveldt. “Bij dit project wilde men goed samenwerken, en was er veel begrip en zorg voor de belangen van Delfland waterkwaliteit en veiligheid. Het resultaat mag er zijn!”

Bakermat
De Monstersche Sluis is de bakermat van Maassluis en kent een lange geschiedenis. Het eerste spuisluisje werd al rond 1300 aangelegd. Het land lag toen nog hoger dan het buitenwater. In 1602 werd een echte sluis gebouwd. De Spanjaarden en Watergeuzen hebben er flink om gevochten. In 1889 werd de huidige sluis aangelegd, vooral bedoeld als toegang voor Westlandse tuinders naar de haven. Met de overgang naar het wegtransport raakte de sluis in ongebruik en verval. De sluis werd zo lek dat in 1972 besloten werd om een kleikist aan te brengen. Reparatie was te duur omdat de sluis toch nauwelijks gebruikt werd. Stichting de Monstersche Sluis begon tien jaar geleden met een lobby om de sluis te restaureren en te heropenen. Met de afspraak dat de Stichting het eigendom van de sluis zou overnemen werden de financiële zorgen voor de overheden weggenomen. Nu in 2018 kunnen de bootjes weer door de sluis.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties