header

maandag, 10 september 2018 10:39

Stormvloedkering Hollandsche IJssel rijksmonument

Sinds zaterdag 8 september, Open Monumentendag, is Nederland een rijksmonument rijker. In Capelle aan den IJssel is de Stormvloedkering Hollandsche IJssel aangewezen als rijksmonument. Directeur Kennis en Advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Arjan de Zeeuw, overhandigde daar het rijksmonumentenbordje aan plv. DG van Rijkswaterstaat, Jaap Slootmaker.

Met de bouw van de Stormvloedkering werd begonnen in 1954: een jaar na de Watersnoodramp en werd in 1958 in gebruik genomen. Het is niet alleen het eerste ‘kunstwerk’ van Deltawerken, maar ook de eerste stormvloedkering van ons land. Dit jongste rijksmonument heeft een enorme symbolische betekenis voor onze strijd tegen het water.

Aanwijzingsprogramma's
Namens de minister van OCW, wijst de RCE alleen nog gebouwen of objecten aan door middel van zogenaamde aanwijzingsprogramma’s. In dit geval het Aanwijzingsprogramma ‘Monumenten van de Wederopbouw 1940 – 1965’ .
De voorgedragen monumenten zijn gekozen als voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland. Bekende bouwwerken in de selectie zijn het Evoluon in Eindhoven, het station van Tilburg en bijvoorbeeld concertgebouw de Doelen in Rotterdam, maar denk ook aan andere waterbouwkundige werken als de Zeelandbrug en de Haringvlietsluizen.
Jaap Slootmaker: “De Hollandse IJsselkering is weliswaar een icoon van zestig jaar oud, maar hij is nog niet met pensioen, en het is van levensbelang dat we hem in topconditie houden in onze strijd tegen het hoge water. Natuurlijk dit eerste Deltawerk in de rij van het Evoluon en de Zeelandbrug.”

Geschiedenis
De geschiedenis van dit imposante bouwwerk krijgt extra aandacht in het onlangs verschenen boek 'Modern wereldwonder, Geschiedenis van de Deltawerken' samengesteld door Bert Toussaint. In zijn presentatie tijdens de uitreiking van de monumentenstatus betoogt hij dat de Hollandsche IJsselkering schoolvoorbeeld is van extreme engineering: de Deltawerken spreken nog steeds nationaal en internationaal tot de verbeelding. Zo'n zestig jaar na de bouw van de Hollandsche IJsselkering heeft het mammoetproject van de Deltawerken zich een status verworven die veel groter is dan die van andere grote twintigste-eeuwse ingenieurswerken in ons land.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties