header

donderdag, 13 september 2018 09:16

Waterschap Aa en Maas verwijdert beverdammen Oeffeltse Raam

Het waterschap is op dinsdag 11 september gestart met het verwijderen van drie beverdammen in de Oeffeltse Raam bij Rijkevoort. De reden hiervoor is dat bij een hevige regenbui wateroverlast kan ontstaan. De beverdammen liggen te hoog ten opzichte van de stuw waardoor het water niet goed door kan stromen.

Het waterschap heeft de afgelopen twee maanden extra toezicht gehouden op aanwezigheid van bevers nabij deze dammen. De dammen werden door de droogte zichtbaar. Uit inventarisatie blijkt dat de bevers er nog wel zitten maar dat de bevers holen in gebruik hebben genomen in lagere delen van de Oeffeltse Raam. De aanwezige dammen hebben daardoor geen functie meer als kering om de bewoonde holen te beschermen. In samenspraak met ecologen en deskundigen is vastgesteld dat het weghalen van de beverdammen geen gevaar vormt voor de leefomgeving van de betreffende beverfamilie.

Bevers
Bevers zijn een beschermde diersoort en komen ook in de Brabantse natuurgebieden steeds vaker voor. De prachtige dieren zitten op meer dan dertig plekken in Zuidoost Brabant. Op plekken waar het kan, zijn bevers meer dan welkom. Het komt echter ook voor dat de beverdammen wateroverlast veroorzaken.

Beverprotocol
“Waterschap Aa en Maas heeft samen met de andere Brabantse waterschappen en in overleg met de provincie Noord-Brabant een beverprotocol opgesteld. In dit protocol staat beschreven welk afwegingskader het waterschap hanteert en wat de handelswijze is bij ingrijpen op locaties met bevers. Het doel van het protocol is om zorgvuldig en transparant te kunnen werken conform de wet natuurbescherming”, aldus William de Kleijn, dagelijks bestuurslid.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties