header

maandag, 17 september 2018 14:07

Hoe een treinramp leidde tot technische voorspoed

Op 13 september 1918 ontspoorde een trein bij Weesp, waarbij 41 doden vielen. De treinramp was de aanleiding voor gedegen bodemonderzoek en hieruit werd geotechniek geboren. Van deze kennis profiteert Rijkswaterstaat nu nog dagelijks.

"De treinramp was aanleiding om gedegen onderzoek naar de bodem te doen", zegt Arjan Grashuis (Rijkswaterstaat), teamleider geotechnisch team. Na de ramp werd het Laboratorium voor Grondmechanica (nu Deltares) opgericht. "We maken nog steeds dankbaar gebruik van het onderzoek dat daar in de loop van de jaren gedaan is, bijvoorbeeld bij de bouw van de Deltawerken en de Afsluitdijk." Een greep uit honderd jaar geotechniek aan de hand van iconische Rijkswaterstaat-projecten.

Noordersluis in IJmuiden
In 1921 begon in IJmuiden de bouw van de Noordersluis, destijds de grootste sluis ter wereld. "De techniek om beton onder water te storten, bestond niet, dus moesten ze heel diep graven om droge bouwkuipen te realiseren. Ook was het gebruik van damwanden geenszins gemeengoed", legt Arend Hartman, geotechnisch en geohydrologisch ingenieur bij BAM uit in het boek Honderd jaar geotechniek. Er werden oplossingen gevonden om damwanden tot een diepte van 40 meter onder NAP de grond in te krijgen. Het bleken duurzame vondsten te zijn. In 1928 was de sluis klaar en doet nog steeds dienst.

De Deltawerken
De Deltawerken profiteerde dankbaar van al het geotechnisch onderzoek dat in de jaren ervoor gedaan werd. Daarnaast nam het vakgebied een grote vlucht door alle kennis die bij de aanleg van deze iconen werd opgedaan. Zo werd de Oosterscheldekering opzettelijk niet dichtgemaakt, waardoor onder meer de waterkwaliteit op peil bleef. Ook werd de kering prefab gebouwd en werd de GeoCentrifuge gebouwd. Deze laatste is nog steeds een belangrijk onderzoeksinstrument voor kustbescherming en ondergrondse constructies.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties