header

dinsdag, 25 september 2018 13:23

Persleidingbreuk bij Sint Hubert

Waterschap Aa en Maas heeft maandagavond 24 september 2018 een persleidingbreuk geconstateerd bij het rioolgemaal Achterdijk, net buiten Sint-Hubert. Vanwege de breuk is er afvalwater in de rivier de Raam gestroomd.

Een persleiding pompt (perst) rioolwater onder druk richting een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). De persleiding waarin de breuk is geconstateerd loopt van het rioolgemaal naar de rioolwaterzuivering Land van Cuijk in Haps.

Maatregelen
Om te voorkomen dat het vervuilde water zich verder verplaatst, heeft waterschap Aa en Maas enkele stuwen in de Raam omhoog gezet, waardoor het vervuilde water wordt opgeslagen in stuwvakken van deze waterloop (een compartiment). Dit veroorzaakt stankoverlast voor de omgeving.
Het rioolwater dat nog steeds wordt aangevoerd – maar dat niet meer verder getransporteerd kan worden – wordt opgevangen in de kelders van de rioolgemalen. Dat wordt vervolgens met vrachtwagens afgevoerd. Vooralsnog is dit voldoende, maar als reparatie langer gaat duren dan verwacht kan dit leiden tot nog een overstort elders in het gebied. Ook deze overstort zal worden gecompartimenteerd om verspreiding te voorkomen.

Prognose
Op dit moment lijkt het er op dat voor de reparatie nog een aantal uren nodig zullen zijn. Een reparatieteam, van onze calamiteitenaannemer Van de Heuvel uit Heesch, is hiervoor aanwezig. De persleiding is op dit moment blootgelegd, geïnspecteerd en de benodigde materialen zijn onderweg.
Er is geen direct gevaar voor de volksgezondheid, maar het waterschap raadt af om bij de Raam of het compartiment te gaan kijken. Waterschap Aa en Maas houdt de situatie nauwlettend in de gaten en informeert alle betrokken instanties.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties