header

maandag, 08 oktober 2018 09:59

Minder overlast bij opengebroken straten

Gemeente Rotterdam, netbeheerder Stedin en Evides Waterbedrijf gaan nog intensiever samenwerken. Dat gebeurt al in Rozenburg, Hoogvliet en Kralingen.

Er moet veel gebeuren in Rotterdam. Jaarlijks vervangt de gemeente veertig kilometer riolering en reconstrueert Stedin gemiddeld dertig kilometer gasleiding, maar ook vele kilometers waterleiding en elektriciteitskabel moeten vernieuwd worden. Door deze werkzaamheden te bundelen wordt overlast geminimaliseerd en blijft de stad zo bereikbaar mogelijk.
Dinsdag 2 oktober ondertekenden Bert Wijbenga (wethouder Handhaving, Buitenruimte, Integratie en Samenleven), Judith Koole (COO Stedin) en Annette Ottolini (Algemeen Directeur Evides) het vernieuwde convenant ‘Samenwerken in de buitenruimte’.

Straat maar één keer open
De drie partijen hebben verschillende samenwerkingsvarianten ontwikkeld; in de meest intensieve variant werken zij met één gezamenlijke aannemer. Ook wisselen ze structureel informatie uit en stemmen planningen op elkaar af. Wethouder Wijbenga: "Bewoners en ondernemers van Rotterdam hebben onvermijdelijk overlast bij werkzaamheden, maar we maken nu maar één keer de straat open. We spreken met één mond en als we weg zijn komen we voorlopig niet meer terug, daar kun je vanuit gaan!"
Inmiddels zijn zo’n veertig convenant-projecten aangewezen in Rotterdam. Hiervan zijn al tien in uitvoering, onder meer in Rozenburg, Hoogvliet en Kralingen.

Meer werkzaamheden door energietransitie
De energietransitie leidt tot een forse toename van het aantal werkzaamheden. Dit maakt het extra belangrijk zo efficiënt mogelijk te werken. Judith Koole (COO Stedin): "De energietransitie is in volle gang. Huizen en kantoren worden steeds vaker duurzaam verwarmd. We passen daarom het energienet aan en zorgen tegelijk dat alles gewoon blijft functioneren. Maar waar nodig worden ook verouderde gasleidingen vervangen. Dit is in grote steden een enorme uitdaging. Dit kan alleen door heel intensief en al zo vroeg mogelijk in de planfase samen te werken."
Veel andere gemeenten, waterbedrijven en netbeheerders hebben interesse in deze manier van samenwerken. Tijdens de ondertekening van het convenant waren daarom ook tientallen vertegenwoordigers van andere partijen aanwezig.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties