header

donderdag, 11 oktober 2018 11:56

Smogreductie bespaart Europese burgers €183 miljard in 2025

Een ingrijpend nieuw onderzoek dat deze week is gepubliceerd door InnoEnergy, Europa’s drijvende kracht achter duurzame energie en ondersteund door de EIT, onthult dat EU-burgers € 183 miljard kunnen besparen door de komende zeven jaar innovatieve smogverminderende technologieën te implementeren.

Het rapport getiteld Clean Air Challenge en opgesteld in samenwerking met Deloitte, is een reactie op de conclusies van de Europese Commissie dat smog wellicht verantwoordelijk is voor 1 op de 10 gevallen van mensen die wereldwijd te vroeg overlijden en dat smog de EU tussen 2018 en 2025 een verbijsterend bedrag van € 475 miljard zal kosten.

Diepgaande blik
Het rapport werd gelanceerd tijdens een bijeenkomst van vooraanstaande politici en beleidsmakers in Brussel en werpt een diepgaande blik op het probleem van de luchtkwaliteit in het hele Europese continent. Het besteedt bovendien extra aandacht aan concrete, innovatieve oplossingen voor vervoer en verwarming om Europese burgers te beschermen tegen vervuiling en de invloed daarvan op de gezondheid.
Spreker tijdens de bijeenkomst Jerzy Buzek, voorzitter van de EP-Commissie Industrie, onderzoek en energie en voormalig voorzitter van het Europees Parlement, zegt: “Smog is een van de meest cruciale volksgezondheidsproblemen van de eeuw en verantwoordelijk voor het vroegtijdig overlijden van 1 op de 10 mensen wereldwijd en 400.000 mensen per jaar in Europa. Het Clean Air Challenge-rapport biedt praktische oplossingen die de gezondheid van onze burgers kunnen helpen verbeteren en waarvan de maatschappij als geheel kan profiteren. We moeten ze zonder uitstel overal in de EU gaan implementeren.”
Diego Pavia, ceo bij InnoEnergy, zegt: “Het is shockerend dat smog in deze tijd nog een dergelijk risico levert voor de gezondheid in onze gemeenschappen. Afgezien van de enorme economische kosten is er met de technologie die we tot onze beschikking krijgen, geen reden waarom burgers niet schone lucht zouden kunnen inademen. Bij InnoEnergy pakken we problemen graag direct aan en dit vormt geen uitzondering. Niet alleen stellen we verder onderzoek beschikbaar om het probleem beter te begrijpen en praktische oplossingen te identificeren, maar we zoeken ook actief naar kansen om investeringsmogelijkheden en bredere ondersteuning te bieden aan ambitieuze bedrijven met passie en een plan om smog een halt toe te roepen.”
Irena Pichola, partner en manager van Sustainability Consulting Central Europe bij Deloitte, verklaart: “We moeten niet vergeten dat mensen op verschillende manieren schade ondervinden van een slechte luchtkwaliteit. Er zijn bijvoorbeeld enorme regionale verschillen in de oorzaken en gevolgen van smog, waarbij de meeste smog in het westen van Europa door vervoer komt en vervuiling in het oosten door verwarming. Maar zoals genoemd in het rapport, worden waar je ook kijkt jongeren er het meest door getroffen. De verhoging van honderd eenheden fijnstof (PM) betekent een verlaging van de gemiddelde levensverwachting van twee tot drie jaar voor kinderen van vijf jaar. We zijn er trots op samen met InnoEnergy te zoeken naar oplossingen voor dit immens belangrijke probleem.”

Hardt
Hardt, een Nederlandse start-up, is bezig met het ontwikkelen van Europa’s eerste door zonne-energie aangedreven hyperloop; een vervoerssysteem met hoge capaciteit dat steden en landen met elkaar verbindt en passagiers en goederen kan vervoeren. Na implementatie kunnen hyperloops wellicht een deel van het lucht- en grondvervoer vervangen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties