header

donderdag, 22 november 2018 15:57

Eerste parkeergarage onder een Amsterdamse gracht

De door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Albert Cuypgarage is op 21 november in Amsterdam onderscheiden met een ESPA Gold Award. De Albert Cuypgarage is een uniek project; het is de eerste parkeergarage die gebouwd is onder een Amsterdamse gracht. Op deze manier wordt efficiënt gebruik gemaakt van de beperkte ruimte die beschikbaar is in De Pijp. De award is een onderscheiding voor parkeergarages die uitblinken in ontwerp, kwaliteit en klantvriendelijkheid en wordt uitgereikt door Vexpan, het platform voor parkeren in Nederland. De Albert Cuypgarage is de dertiende parkeergarage in Nederland die onderscheiden is met een ESPA Gold Award.

ZJA ontwierp een ondergrondse parkeergarage voor zeshonderd auto’s en zestig fietsen onder het water van de Boerenwetering. Max Bögl Nederland is verantwoordelijk voor de bouw van de Albert Cuypgarage in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Doordat een flink aantal parkeerplaatsen op straat verdwijnen, komt er meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen. Het idee achter het ontwerp is om de parkeergarage zo veel mogelijk te laten opgaan in het bestaande stadslandschap. De installaties zijn weggewerkt en de hellingbanen zijn zonder opvallende verhogingen ingepast in de bestaande kade.

Slimme parkeergarage
Simpel en veilig is het motto, en visueel zo onopvallend mogelijk, om de kwaliteit van de openbare ruimte, die vooral voor voetgangers en fietsers is ingericht, optimaal te laten. De toegangen en de liften zijn zo transparant mogelijk gemaakt en bescheiden van omvang. De wanden van de ingangen zijn van glas, waardoor daglicht de parkeergarage kan binnendringen en bezoekers zich makkelijk kunnen oriënteren. Omdat het parkeersysteem onthoudt welke kenteken op welke parkeerplaats staat, heet dit een slimme parkeergarage. Maar de werkelijke slimheid schuilt er in dat geen vierkante meter stad is opgeofferd aan het onderbrengen van zeshonderd auto’s, zodat de bewoners en bezoekers van de Pijp kunnen genieten van meer ruimte, meer groen en rust.
De nieuwe Albert Cuypgarage kan een voorbeeld zijn voor andere steden waar bovengronds weinig ruimte is. Bovendien kan onder water bouwen in steden voor meerdere toepassingen worden gebruikt. Zo ontwierp ZJA samen met Strukton eerder al een opzienbarend plan voor een mogelijke stadsuitbreiding onder de grachten van Amsterdam; Amfora (Alternatieve Multifunctionele Ondergrondse Ruimte Amsterdam). Het concept biedt naast ondergrondse parkeerplaatsen ook ruimten voor sportfaciliteiten, winkels, bioscopen en andere recreatieve ruimten. Op deze manier wordt de ruimte onder Amsterdam beter benut. Daarmee is Amfora een slimme oplossing voor het groeiende ruimtetekort in de stad.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties