header

donderdag, 24 januari 2019 09:53

Onderhoud informatievoorziening rijkswegen duurzaam aanbesteed

We rijden er dagelijks langs, onderdoor of overheen: matrixborden, camera’s, detectielussen in het asfalt en verkeerslichten bij opritten naar rijkswegen. De verkeerscentrales van Rijkswaterstaat voorzien weggebruikers hiermee van de juiste informatie. Voor het onderhoud van de informatievoorzieningssystemen en -installaties heeft Rijkswaterstaat onlangs twee nieuwe contracten gesloten. Hierbij speelde CO2-reductie mee als onderdeel van het gunningsproces.

De prestatiecontracten voor onderhoud aan de zogenoemde dynamische verkeersmanagementinstallaties (DVM) zijn voor de komende vijf jaar gegund aan Heijmans Wegen (Beheergebied Noordoost-Nederland) en SPIE Nederland (Beheergebied Midden-Nederland). Bij de Europese aanbesteding werd een hoge duurzame ambitie van de inschrijvers verwacht. Dat past bij de ambitie van Rijkswaterstaat om de CO2-emissie te reduceren bij de uitvoering van infrastructurele werken.

Toepassing op automatisering

Hoewel dit al langer gebeurt bij Grond-, Weg- en Waterbouwprojecten (www), past Rijkswaterstaat de CO2-Prestatieladder steeds vaker toe bij prestatiecontracten op het gebied van informatievoorziening (IV) en industriële automatisering (IA). Dat is vooruitstrevend, want voor automatiseringsprojecten is de bijdrage aan CO2-reductie vaak niet zo gemakkelijk concreet te maken zoals bij meer fysieke projecten.

Hoog op de ladder
Raymond Laros, inkoopadviseur van het onderdeel Centrale Informatievoorziening (CIV) van Rijkswaterstaat: “Rijkswaterstaat wil zelf klimmen naar het hoogste niveau op de CO2-Prestatieladder: niveau 5. We zijn blij dat de opdrachtnemers die de opdracht gegund hebben gekregen allebei aan dit niveau konden voldoen.”

Duurzaamheidsdoelstellingen waarmaken
Een van de duurzaamheidsdoelstellingen van het project zelf is om een besparing van 20 procent te realiseren op het stroomverbruik van de installaties. Dat is een flinke uitdaging om waar te maken. Daarin is Rijkwaterstaat nog aan het leren. Dat beaamt ook Henri de Graaf, contractmanager bij Rijkswaterstaat-CIV voor het project Vast Onderhoud DVM-Keten in het gebied Midden-Nederland: “Als contractmanager stel ik een contractbeheersplan op waarbij ik ook op de duurzaamheidsdoelstelling stuur. Ik leg hierin bijvoorbeeld de concrete besparingsmaatregelen vast. Dat kunnen maatregelen zijn voor het project of de bedrijfsvoering van de opdrachtnemer zelf. Daarnaast onderzoeken we altijd of er een duurzame oplossing of uitvoeringswijze mogelijk is. Zo dragen we bij aan de ambities op het gebied van CO2-reductie van Rijkswaterstaat als geheel.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties