header

maandag, 11 februari 2019 10:55

Werkvoorraad gww-sector gedaald

Bij grond- en waterbouwbedrijven daalde de werkvoorraad in december met drie tiende maand tot 9,6 maanden werk. Bij de wegenbouwbedrijven bleef de orderportefeuille onveranderd op 6,5 maanden werk. Voor de gww als geheel namen de orderportefeuilles af met één tiende maand naar 8,1 maanden werk. De werkvoorraad voor de totale bouw is in december uitgekomen op 10 maanden werk, een stijging van drie tiende maand.

Bijna vier op de tien bouwbedrijven gaf aan stagnatie te ondervinden in onderhanden werk. Bij b&u-bedrijven waren problemen in de personeelsvoorziening de belangrijkste oorzaak voor stagnatie, terwijl de bedrijven in de gww ook onvoldoende orders als belangrijke oorzaak noemden.
De productie is bij een derde van de bedrijven in de afgelopen drie maanden toegenomen. Daarnaast beoordeelden bijna vier op de tien bedrijven hun huidige orderpositie als groot. Ruim één op de tien bedrijven beoordeelde hun orderpositie als klein. Een kwart van de bouwbedrijven verwacht meer personeel aan te nemen in de komende drie maanden. Bijna 60 procent van de bedrijven verwacht de prijzen in de komende maanden te verhogen.
De werkvoorraad in de b&u is in december met vijf tiende maand toegenomen ten opzichte van november. Hiermee kwam de werkvoorraad uit op 10,9 maanden werk. Binnen de b&u namen de orderportefeuilles in de woningbouw toe met zes tiende maand naar 11,5 maanden werk. Met name bij een aantal grote bedrijven nam de orderportefeuille sterk toe. In de utiliteitsbouw steeg de werkvoorraad met vier tiende maand naar 10,2 maanden werk.
Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van december 2018 van het Economisch Instituut voor de Bouw. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ongeveer 225 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties