header

vrijdag, 15 februari 2019 09:38

Lage Wal is eerste in reeks projecten Paterswoldsemeer

Met het onthullen van het bouwbord door gedeputeerde Henk Staghouwer (Groningen), waterschap bestuurder Carla Alma (Noorderzijlvest) en vicevoorzitter Henk Lammers van het Meerschap Paterswolde, zijn in het bijzijn van betrokken bewoners en gebruikers van het Paterswoldsemeer de werkzaamheden aan de Lage Wal officieel begonnen.

Het gebied van de Lage Wal en de achterliggende polder is ongeveer 5 hectare groot. Op dit moment is de Lage Wal nog een onaantrekkelijke oever voor bijvoorbeeld de otter. Door de oever natuurvriendelijk en minder steil aan te leggen wordt de polder achter de oever beter bereikbaar. Gedeputeerde Henk Staghouwer: "Voor de provincie Groningen is het Paterwoldsemeer een essentieel natuurgebied in de verbinding tussen het Leekstermeer en ’t Roegwold. De oever en de polder van de Lage Wal zijn onderdeel van deze verbindingszone. Met de start van Lage Wal zetten we vandaag een volgende goede stap in de verdere inrichting van dit gebied."

Waterkwaliteit
Waterschap Noorderzijlvest gaat ook een aantal projecten realiseren. Bestuurder Carla Alma: “Schoon water in het Paterswoldsemeer is voor ons een belangrijke doelstelling. Daar werken we aan door moeraszones in te richten, de afvoercapaciteit en beschikbaarheid van water te verbeteren en het peilbeheer te optimaliseren. Omwille van de visstand gaan we paai- en opgroeigebieden bevorderen. Dat zorgt er samen voor dat het water in het meer schoner wordt. Maar ook dat er verschillende diersoorten naar het meer trekken. Zo dragen we bij aan versterken van de biodiversiteit.”

Meedenken, meepraten
Voor de drie partners is de betrokkenheid van direct omwonenden en gebruikers van het meer belangrijk. Lage Wal is een mooi voorbeeld. Meedenken en meepraten door omwonenden en gebruikers tijdens zogenoemde schetssessies was waardevol. Opmerkingen en suggesties zijn in het inrichtingsplan verwerkt. Wethouder Henk Lammers van de gemeente Tynaarlo is vicevoorzitter van het Meerschap Paterswolde: “Het Paterswoldsemeer en omgeving zijn voor de inwoners van Groningen, Haren, Eelde, Paterswolde en Tynaarlo een belangrijk recreatiegebied. Er zijn zwemlocaties en veel mensen genieten van zeilen, varen en kanoën, vissen, wandelen en fietsen. We willen dan ook gezamenlijk blijven werken aan dit mooie gebied.”

Samenwerking
Lage Wal is een van de projecten die komende tijd worden uitgevoerd door de provincie Groningen, het waterschap Noorderzijlvest en het Meerschap Paterswolde. Het project Lage Wal wordt uitgevoerd door aannemer Jelle Bijlsma, onder begeleiding van Ingenieursbureau Witteveen en Bos en wordt medegefinancierd uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het projectmanagement is in handen van Prolander.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties