header

dinsdag, 11 juni 2019 08:31

Binnenvaart, logistiek en waterbouw blij met aanpak 'harde laag'

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maakte op donderdag 6 juni bekend dat zij € 7,7 miljoen vrij maakt om de 'harde laag' bij Nijmegen aan te pakken. Brancheorganisaties Koninklijke BLN-Schuttevaer, Centraal Bureau Rijn en Binnenvaart, evofenedex en de Vereniging van Waterbouwers zijn blij met dit besluit. Het Centraal Overleg Vaarwegen, waarin de partijen gezamenlijk optrekken voor een betere infrastructuur, heeft geruime tijd lobby gevoerd om dit ernstige en gevaarlijke knelpunt met spoed aan te pakken.

Bij een 'harde laag' is de deel van de rivierboden vastgelegd met stortsteen om aanzanding op de binnenbocht te voorkomen. Doordat de rivierbodem erodeert en de met stortsteen gefixeerde delen niet mee slijten, is bij Nijmegen een ondiepte ontstaan die bij lage waterstanden een gevaarlijk obstakel vormt voor de scheepvaart. In het pilotproject wordt de laag geëgaliseerd en de aanlopen gelijkmatig afgevlakt waardoor er minder zuiging optreedt voor schepen. Ook wil de minister erosie tegengaan en natuurontwikkeling stimuleren door gebruik te maken van suppletie in kribvakken.

Lage waterstanden
De voorbereidingen starten nog dit jaar en in 2020 moet het project gereed zijn. De maatregelen en verbeteringen aan de bodem moeten inzicht geven in hoe waterstanden in de toekomst bij laag water te beïnvloeden zijn en wat deze ingrepen betekenen voor de rivierfuncties.
De binnenvaart, logistiek en waterbouw zijn zeer tevreden met de adequate en snelle aanpak van de minister en hopen dat de Waal bij lage waterstanden beter bevaarbaar wordt en weer gaat voldoen aan de internationaal afgesproken streefdiepte van 2,80 m bij een lage rivierstand.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties