header

vrijdag, 13 september 2019 12:20

Minder gasverbruik en CO2-uitstoot door aanleg Ecofalt

Wegenbouw bedrijf Abbink Boekelo uit Enschede heeft in mei 2019 een duurzaam alternatief voor asfalt aangelegd op de Campus in Groningen: Ecofalt. Dit alternatief voor asfalt kan met een flinke besparing op het verbruik van aardgas en CO2 worden aangelegd, omdat het koud wordt geproduceerd en verhitting van grondstoffen niet nodig is.

Op de weg de Mudden op Zernike, de belangrijkste toegangsweg tot de campus in Groningen, prijkt nu de innovatieve deklaag Ecofalt Surf 11. Bij de aanleg hiervan is een besparing gerealiseerd van 1525 m3 aardgas en 2745 kg aan CO2-uitstoot, wat overeenkomt met het jaarverbruik van een gemiddeld gezinshuishouden. Daarnaast zijn de gebruikte materialen vriendelijker voor het milieu. De speciale Ecofalt bitumenemulsie heeft een plantaardige basis, waardoor er veel minder zware bitumen nodig zijn. En de onder- en tussenlaag van Ecofalt bestaan voor 90 procent uit gerecycled slooppuin.

Kansrijke startups
Dit mooie succes van Ecofalt is mede ontstaan door het traject dat de startup in 2018-2019 bij startup accelerator BeStart aflegde. BeStart helpt kansrijke cleantech startups om hun succes te versnellen door ze te ondersteunen met een inhoudelijk programma, intensieve coaching en een behulpzaam cleantech netwerk. Voor Ecofalt betekende de deelname aan BeStart in de eerste plaats dat er veel deuren werden geopend in het noorden van het land, waaronder die van de gemeente Groningen. Daarnaast heeft BeStart geholpen bij het vinden van richting in een lastige markt, die wordt bepaald door overheidspartijen, wetten en regelgeving. "Bij BeStart zijn we ons bewuster geworden van de aard en omvang van dit probleem en hebben we richting gekregen in hoe we daarmee om kunnen gaat", aldus Charlotte Slotman van Ecofalt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties