header

maandag, 23 september 2019 16:31

Schreudersprijs 2019 naar De Bastei in Nijmegen

“Als een spannend avontuur, zo leest de inschrijving; het enthousiasme spat ervan af!” De jury is zelf net zo enthousiast over De Bastei in Nijmegen: het deels ondergrondse cultureel en historisch centrum is op het COB-congres 20 september gepresenteerd als winnaar van de Schreuderspijs 2019. Er werd dit jaar ook weer een eervolle vermelding toegekend. Die ging naar de renovatie/restauratie van de Maastunnel in Rotterdam. “Een topprestatie die heel goed is voor de reputatie van het ondergronds bouwen in Nederland”, aldus de jury.

Het was voor de jury, bestaande uit voorzitter Mandy Korff (Deltares en TU Delft), Jack Amesz (gemeente Den Haag), Bernadette Janssen (BVR Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling), Frank Kaalberg (Witteveen+Bos) en Paul van der Ree (studioSK, Movares), een plezierige uitdaging om de vijftien inzendingen te beoordelen. De diversiteit was ongekend; van Mexicaanse wegtunnel tot Amsterdams olifantenverblijf. Veel organisaties hebben dit jaar de kans gegrepen om hun kleinere, maar net zo bijzondere ondergrondse project in de schijnwerpers te zetten, nu de meeste grote tunnelprojecten nog volop bezig zijn of juist pas zijn begonnen.
In de zomer zijn alle inzendingen beoordeeld op basis van de vier criteria die Stichting A.M. Schreuders hanteert: (1) stimuleren ondergronds bouwen, (2) inventiviteit/risicobeheersing, (3) realiteitsgehalte en (4) waarde. Het derde criteria gaat niet zozeer over het wel of niet realiseren van een project, maar oordeelt over de complexiteit van de context waarin de prestatie wordt geleverd. De beoordeling leidde tot vijf nominaties, een winnaar en een eervolle vermelding.

Uitslag
De Bastei, het centrum voor natuur- en cultuurhistorie aan de voet van de Nijmeegse Valkhofheuvel, werd door de jury verkozen tot winnaar. “De Bastei verknoopt zichtbaar en gelaagd het heden en verleden, ondergronds en bovengronds en duisternis met een oogverblindend panorama, in de vorm van een uitzichtpunt dat het project in haar context plaatst. Het is belangrijk om onze geschiedenis zichtbaar te maken, die soms net zo onzichtbaar is als het ondergronds bouwen zelf. Dat is hier mooi gedaan. Het maakt nieuwsgierig en inspireert”, zo is te lezen in het juryrapport. Daarnaast wordt het bouwproces geprezen: “De aanpak vroeg maatwerk en veel flexibiliteit van de bouwers door veel onvoorziene condities. Daarbij is positief en creatief omgegaan met ‘verstoringen’ van het bouwproces. De opgave is vrijwillig nog uitdagender gemaakt dan oorspronkelijk was voorzien.”
Er werd een eervolle vermelding toegekend aan de renovatie/restauratie van de Maastunnel. Volgens de jury ‘illustreert de levensduurverlenging van deze oudste, beroemde eerste zinktunnel van Nederland de duurzaamheid en vitaliteit van ondergrondse structuren en bouwwerken’. Er is veel waardering voor de zorgvuldige aanpak van het rijksmonument. “Het succesverhaal uit het verleden heeft een toekomst gekregen en is daarmee een voorbeeld voor toekomstige renovatieprojecten”, besluit de jury. Hoewel de overige genomineerden niet in de prijzen zijn gevallen, is het juryrapport ook hier lovend over. Zo is te lezen dat de realisatie van de nooduitgangen van metrostation Stadhuis in Rotterdam ‘een schoolvoorbeeld van functioneel ondergronds bouwen’ is. En de herinrichting van het Beursplein in Amsterdam met een ondergrondse fietsenstalling ‘stimuleert ondergronds bouwen als verlengstuk van de openbare ruimte’. Ook de diepe stations van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam werden positief beoordeeld door de jury: “Na de moeilijke bouwfase is de realisatie zeer geslaagd te noemen. De visueel ruimtelijke kwaliteit van de stations is hoog.”

Jubileum
De uitreiking was dit jaar extra bijzonder. Niet alleen vanwege de locatie (in de Gaasperdammertunnel), maar vooral omdat er een jubileum te vieren valt. De tweejaarlijkse prijs werd in 1999 voor het eerst uitgereikt en bestaat dan ook al twintig jaar. De tussenliggende jaren wordt de Schreudersstudieprijs toegekend aan afstudeeronderzoek dat interessante inzichten oplevert voor het ondergronds bouwen. De Schreudersprijs is een beloning voor inspirerend ondergronds ruimtegebruik door een bedrijf of combinatie van bedrijven. Cees Brandsen, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat en bestuursvoorzitter van de Stichting A.M. Schreuders, stond tijdens de prijsuitreiking stil bij de vele mooie inzendingen van de afgelopen jaren. De winnaar werd bekendgemaakt door Margot Schaap; de dochter van Ab Schreuders, pionier in het vakgebied en grondlegger van Stichting A.M. Schreuders. Met de oprichting van deze stichting wilde hij vernieuwend en verantwoord ondergronds ruimtegebruik stimuleren. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties