header

dinsdag, 24 september 2019 04:36

Onderhoud kust West-Zeeuws-Vlaanderen

Na een korte zomerstop hervat Rijkswaterstaat het onderhoud aan de Zeeuws-Vlaamse Noordzeekust. Door het aanbrengen van in totaal 1,7 miljoen m3 zand op het strand en op de zeebodem houdt Rijkswaterstaat de kust tussen Nieuwvliet en Nieuwesluis op zijn plaats.

Zo blijft West-Zeeuws-Vlaanderen goed beschermd tegen de zee. De werkzaamheden duren naar verwachting tot begin december 2019. In het voorjaar 2019 bracht een baggerschip reeds 750.000 m3 zand aan op het strand van Cadzand. Vanwege het hoogseizoen voert Rijkswaterstaat geen onderhoud op het strand uit in de maanden juli en augustus. Vanaf september brengt een baggerschip zand aan op het strand tussen strandpaviljoens De Strandganger in Nieuwvliet en Van Houten in Breskens. Ook wordt circa 1,1 miljoen m3 zand op de zeebodem aangebracht op de zeebodem bij Nieuwesluis. Zo wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats.

Werkterrein verboden gebied, strand blijft toegankelijk
De werkzaamheden gaan dag en nacht, 7 dagen per week door en blijft het strand en de zee toegankelijk voor bezoekers. Het deel van het strand waar wordt gewerkt, is echter verboden gebied vanwege het gevaar van drijfzand en rondrijdende bulldozers en shovels. Watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden van minimaal 300 m.

Onder water of op het strand
Waar het kan brengt Rijkswaterstaat zand onder water aan en waar het moet op het strand. Onder water is meestal goedkoper en geeft minder overlast voor strandbezoekers. Het kustonderhoud op het strand is een herhaling van de werkzaamheden in 2014. Het onderhoud aan de zeebodem voor de kust van Nieuwesluis, waar een diepe getijdengeul vlak langs de kust ligt, is een aanvulling op de werkzaamheden in 2010. Daarnaast draagt het kustonderhoud bij aan het aanvullen van de zandbehoefte in de Zuidwestelijke Delta.

Noodzaak kustonderhoud
De duinen en stranden zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. Echter, door de wind, zee en stroming verdwijnt er meer zand dan dat er wordt aangevoerd. Ook verliezen de stranden terrein door de stijgende zeespiegel en bodemdaling. Om de veiligheid van het achterland te waarborgen en de kustlijn en de duinen op hun plek te houden, voegt Rijkswaterstaat sinds 1990 actief zand toe aan de kust. Om de kust te onderhouden gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen m3 zand. Dit is vergelijkbaar met acht keer stadion De Kuip tot de rand toe gevuld met zand.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties