header

dinsdag, 24 september 2019 12:50

Griekspoor ontwikkelt milieuvriendelijk alternatief voor chroom-6-coating

De markt is druk op zoek naar alternatieven voor chroom-6-houdende producten. De R&D-afdeling van Griekspoor Thermal Coatings ontwikkelde het alternatief: Topcoat 107. Deze coating is chroom-6-vrij en technisch en economisch aantrekkelijk, zo stelt het bedrijf.

Topcoat 107 is een slimme optie voor het vervangen van coatings die chroom-6 vrijgeven tijdens het productieproces en daarom zeer giftig zijn voor mens, dier en natuur, aldus Griekspoor. Het nieuwe product heeft een hogere corrosievastheid en slijtvastheid dan traditionele coatings en kent een vergelijkbare kostprijs.

Veilig voor mens, dier en natuur
Door de specifieke samenstelling van de legeringselementen is het materiaal van deze coating chroom-6-vrij. Vanwege de lage productietemperatuur kan ook tijdens het productieproces geen chroom-6 ontstaan en vrijkomen. Dit betekent dat Topcoat 107 een echt chroom-6-vrij alternatief is voor nikkelchroom en andere coatings die potentieel chroom-6-uitstoot kunnen veroorzaken.

Hoogwaardige duurzaamheid
Met de chemische samenstelling is bovendien een aanzienlijk betere corrosievastheid en slijtvastheid bereikt. De coating is gebaseerd op een legering met nikkel en carbide als basis. Hierdoor combineert het product een zeer hoge hardheid met de gewenste flexibiliteit, oppervlakteruwheid en taaiheid. Het resultaat is volgens de fabrikant een uitgesproken duurzame coating met grote weerstand tegen corrosie en een uitstekende slijtvastheid onder invloed van erosie, wrijving en trilling.

Getest en bewezen
De corrosievastheid van Topcoat 107 wordt in het eigen laboratorium van Griekspoor Thermal Coatings doorlopend bepaald en gecontroleerd aan de hand van gestandaardiseerde corrosietesten, zoals de (zure) zoutsproeitest, elektrochemische porositeitstesten en bepaling van polarisatiecurves. Ook de ontwikkeling van andere belangrijke eigenschappen als slijtvastheid, hardheid en buigsterkte worden hierbij nauwkeurig onder de loep genomen. Met een hardheid van 950-1400HV en een buigsterkte van >600N/mm2 spreken de resultaten voor zich, aldus Griekspoor.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties