header

vrijdag, 11 oktober 2019 09:28

Winnaars NSTT prijzen 2019 bekend

Op 10 oktober vond de uitreiking plaats van de jaarlijkse NSTT No-Dig Award en NSTT Publieksprijs tijdens het NSTT No-Dig Event. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan één of meer partijen die op een bijzondere manier hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van sleufloze technieken. Dit kan zijn aan de hand van een project, van een onderzoek of op andere wijze.

ProRail, Kouwenberg Infra, Anton Rail en Infra en Waverail ontwikkelden samen een sleufloze verwijderingsmethode voor 40 mm PE-leidingen. Hierbij wordt een staaldraad op de aanwezige PE-leiding verlijmd. Aan de hand van de staaldraad kan de PE-leiding vervolgens uitgetrokken worden. De methode is beproefd op een spooremplacement. Hier moesten ondergrondse leidingen voor de was- en schoonmaakinstallatie verwijderd en vervangen worden. Met de nieuwe methode is in twee weekenden ruim 3,5 km leiding verwijderd. Tegelijkertijd is met de pipecrackmethode ook 600 m waterleiding vervangen. De methoden hebben zich bewezen als tijdbesparend, vermijden ontgraving tussen de sporen, hebben geen last van de verontreinigde bodem en reduceren het risico op schade aan andere kabels en leidingen.

HDD-boringen
Denys en Van Vulpen voerden in opdracht van Vattenfall een aantal HDD-boringen van > 1 km uit om de twee Amsterdamse stadsdelen Nieuw West en Zuid te verbinden met een warmteleiding. Deze leiding is nodig om de ambities van de stad waar te maken: in 2040 gasvrij. Om de verbinding van beide stadsdelen te maken, moesten de A10 en de (goederen)vaarweg De Schinkel gekruist worden. Plaats van actie was daarmee de drukke gebouwde omgeving, met het uittredepunt naast het Olympisch Stadion. Door handig gebruik te maken van de ruimte op het Zuidamstelkanaal hoefden de boorstrengen niet op land uitgelegd worden en lag de intrekboog onder de brug van de Amstelveenseweg in plaats van over deze weg. Met de methode gingen de bovengrondse verkeersstromen ongehinderd door en kunnen 25.000 huishoudens van warmte worden voorzien.

Vakjury
De NSTT No-Dig Award werd toegekend door een vakjury die onder andere keek naar innovativiteit, voorkoming van hinder en aandacht bij het brede publiek. De winnaar van de Publieksprijs werd bepaald door de meer dan 1.500 bezoekers van het NSTT No-Dig Event die ieder hun stem konden uitbrengen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties