header

dinsdag, 19 november 2019 11:12

Winnaars Betonprijs 2019

Op donderdag 14 november vond de uitreiking plaats van de 21ste editie van de Betonprijs. Deze prestigieuze Betonprijs wordt sinds 1979 elke twee jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector.

Dit jaar vond de uitreiking plaats tijdens de 62ste editie van de Betondag in de iconische Van Nelle Fabriek. De Betondag had een toekomstgerichte titel, namelijk Panorama Beton. Om die reden werd dit jaar naast de zes categorieën ook een Toekomstprijs uitgereikt. De deskundige achtkoppige jury onder leiding van juryvoorzitter Henri van der Kamp heeft alle 65 inzendingen beoordeeld. Uiteindelijk werden er zeventien projecten genomineerd, verdeeld over zes categorieën. Na een waardevol juryoverleg zijn de volgende winnaars unaniem vastgesteld. De winnaars ontvingen uit handen van de juryvoorzitter een unieke betonnen trofee.

  • Bestaande Bouw: Maastunnel, Rotterdam
    In de categorie Bestaande Bouw werd er uit de drie genomineerde projecten gekozen voor de renovatie/restauratie van de Maastunnel in Rotterdam. Jury: “In maatschappelijke zin een voorbeeld dat je zorgvuldig omgaat met je erfgoed. Het origineel is in uiterlijke zin gekopieerd, maar in functionele zin aangepast aan de moderne tijd.”
  • Circulair: Het circulaire viaduct, Dronten
    In deze nieuwe categorie Circulair werd er uit twee genomineerde projecten gekozen voor het circulaire viaduct. Jury: “Een van de eerste keren dat er echt circulair ontworpen is. Een vernieuwend concept, een voorloper.”
  • Civiele Bouwwerken: Albert Cuypgarage, Amsterdam
    Van de vier genomineerde projecten in deze diverse categorie, Civiele Bouwwerken, werd er gekozen voor de Albert Cuypgarage in Amsterdam. Jury: “Geweldig om onder water een parkeergarage te maken in binnenstedelijk gebied. Er is meervoudig ruimtegebruik en het geheel is scherp uitgevoerd.”

Tijdens de uitreiking van de Betonprijs werden niet alleen de winnaars van de zes categorieën bekendgemaakt, maar ook de winnaar van de Toekomstprijs. Studenten konden daarbij stemmen op alle zeventien genomineerde projecten. 20 procent van de stemmen, en daarmee de meeste, gingen naar Museum Naturalis in Leiden, een iconisch gebouw met diverse hoogwaardige uitvoeringen van beton.

Eervolle vermeldingen
De jury heeft twee genomineerde projecten een eervolle vermelding gegeven, namelijk de Intervam flats in Utrecht en de busbrug in Zwolle. Tijdens de uitreiking op de Betondag werden de genomineerden projecten in het zonnetje gezet, doordat er per categorie een nominatievideo werd getoond. Ook was er op de Betondag een speciale expositie ingericht. Zo stonden de zeventien projecten de hele dag in de schijnwerpers. Alle nominatievideo’s zijn te bekijken via het YouTube-kanaal van de Betonvereniging. Op de website Betonprijs.nl kunt u alle toelichtingen van de jury lezen en bekijken welke organisaties bij de genomineerde en winnende projecten betrokken waren.

Jury Betonprijs 2019
Henri van der Kamp (juryvoorzitter) - Van Gelder Groep
Alfons van Woensel - Struyk Verwo Infra
Reinald Top - Zwarts Jansma Architecten
Dick van Klaveren - Rijkswaterstaat
Ronel Dielissen-Kleinjans - Mebin
Marten Klein - Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam
Rudi Roijakkers - ABT Groep
Aad van der Horst - TU Delft

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties