header

maandag, 02 december 2019 09:19

Normontwerp voor rioolrenovatietechnieken ter commentaar

NEN heeft Ontwerp NEN 7801:2019 'Koepelnorm voor rioolrenovatie met behulp van liningtechnieken' ter commentaar gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen commentaar op het normontwerp indienen tot 15 februari 2020.

Ontwerp NEN 7801 beschrijft een selectie van de in Nederland meest toegepaste methoden en werkwijzen zoals die in NEN-EN 15885 zijn vermeld. Het document is van toepassing op het ondergrondse inzamel- en transportsysteem voor afvalwater (buitenriolering) onder vrij verval (max. 0,5 bar).
Het document is onder supervisie van de normcommissie ‘Afvalwatertechniek’ opgesteld in de NEN werkgroep 'Rioolrenovatie', waarin adviseurs, producenten, uitvoerende partijen en kennisinstellingen zitting hebben.

Aanleiding
Voor het ontwerpen van rioolrenovatie in Nederland worden verschillende buitenlandse (Duitse) praktijkrichtlijnen gehanteerd. Er bestaan ook meerdere CEN- en ISO-normen, die op diverse abstractieniveaus dit onderwerp behandelen. Die normen zijn in Nederland onvoldoende bekend, maar wel van toepassing. Bij opdrachtgevers, toeleveranciers en dienstverleners van rioolrenovatie is de wens om te komen tot standaardisatie van rioolrenovatie in Nederland. Er bleek behoefte aan een integrale koepelnorm. Ontwerp NEN 7801 is de invulling daarvan.

Commentaar
Belanghebbenden kunnen tot 15 februari 2020 dit normontwerp inzien en reageren via normontwerpen.nen.nl. De NEN werkgroep 'Rioolrenovatie' buigt zich vervolgens over de ontvangen respons.

Meepraten over de inhoud van normen
Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Afvalwatertechniek’ houdt zich bezig met het opstellen en onderhouden van systeem- en productnormen voor de installatie, aanleg en herstel van transportleidingen en zuiveringsinstallaties voor afvalwater. Voor dit normontwerp is een specifieke werkgroep 'Rioolrenovatie' ingericht. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie of werkgroep een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties