Rijkswaterstaat brengt onderhoud Zeeland in kaart

Actueel
Kwaliteit 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Rijkswaterstaat investeert de komende jaren fors in onderhoud aan een groot aantal bruggen, sluizen, wegen en waterwerken. Veel van deze objecten zijn gebouwd in de jaren zestig-tachtig en een groot deel is aan renovatie of vervanging toe. Een flinke klus. Zo flink zelfs dat het de grootste onderhoudsopgave is die RWS óóit heeft uitgevoerd. Die opgave is nu in kaart gebracht.

Deze interactieve kaart maakt inzichtelijk wat Rijkswaterstaat wanneer gaat doen, in het kader van het Vernieuwen, Verjongen en Verduurzamen van de infrastructuur in Zeeland. RWS pakt de meest urgente projecten als eerste aan en geeft voorrang aan het goed functioneren van de hoofdtransportassen. Dit zijn de voornaamste routes voor de beroepsvaart, die net als alle andere infrastructuur tijdens het onderhoud volop worden gebruikt.

Planning in grote lijnen

Daarnaast zijn ook andere factoren van invloed op de planning. Zoals de complexiteit van de projecten, de beschikbare capaciteit bij zowel Rijkswaterstaat als de markt en de belangen van de omgeving. Bij het wijzigen van de planning voor het baggeren van de Zandkreekgeul hield Rijkswaterstaat bijvoorbeeld rekening met de wensen van de mossel- en oesterkwekers.

Interactieve kaart

De interactieve kaart is te vinden in de nieuwste editie van het online magazine Bereikbaar Zeeland. In deze editie blikt RWS met de Nederlandse Oestervereniging en PO Mossel vooruit op het baggeren van de Zandkreekgeul. Het op diepte brengen van de vaargeul doet Rijkswaterstaat op verzoek van de scheepvaart, maar raakt ook mossel- en oesterkwekers. Daarom gingen ze al in een vroeg stadium met hen in gesprek.

In dit magazine is ook alles te lezen over het groenonderhoud langs rijkswegen. Aan de hand van de snelweg A58 laat RWS zien dat de berm veel meer is dan zomaar een grasstrook. Daarnaast blikken ze terug op de renovatie van de Bathse Spuisluis en het plaatsen van het proefstuk leuning op de Oosterscheldekering. Én RWS blikt vooruit op de werkzaamheden aan de bruggen van Sas van Gent en Sluiskil. Daar vervangen ze de installaties die zorgen dat deze bruggen open en dicht kunnen.