header

donderdag, 08 november 2018 10:31

Gemeente Enschede profiteert van uniforme tekenstandaard

Toegegeven, de implementatie was geen abc’tje. Maar nu de gemeente Enschede eenmaal met de NLCS (Nederlandse CAD Standaard) werkt, wil niemand meer terug naar voorheen. Werken met de NLCS heeft eigenlijk voor hen alleen maar voordelen. Projectmedewerker Roel ter Borg: “We tekenen nog steeds op onze eigen manier, maar wél uniform.”

Eigenlijk, zo vertelt Ter Borg, hadden de tekenaars van de gemeente Enschede al jaren behoefte aan een uniforme tekenstandaard. “Al voordat er überhaupt sprake was van de NLCS. We werken nauw samen met enkele gemeentes in de regio: Almelo, Hengelo, Borne en Oldenzaal. We ondersteunen elkaar waar dat nodig is, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van plannen in de openbare ruimte. Alleen was het overdragen van tekeningen soms lastig. Het was best een puzzel om al die verschillende lijnen, kleuren, lagen enzovoorts uit elkaar te houden. Om die reden zochten we al een tijdje naar een algemene tekenstandaard. En toen was daar de NLCS.”
Het werken met verschillende dataformaten van tekeningen is vaak ook een knelpunt voor bedrijven die met elkaar nauw samenwerken binnen een bim-project. Aangezien bim als methode steeds vaker wordt toegepast, is wat dat betreft ook al handig om met standaardformaten te werken.

Draagvlak
Almelo en Hengelo waren in deze regio de eerste ‘adoptanten’ van de NLCS, maar al snel volgde Enschede hun voorbeeld. “Dat was in 2015. Het heeft toen nog even geduurd voordat er écht draagvlak voor was, vooral doordat we geen goede software hadden om er mee te werken. Totdat we InfraCAD zijn gaan gebruiken. We werkten er al mee voor het importeren van KLIC-meldingen. InfraCAD is een heel gebruiksvriendelijke tool. Zo teken je bijvoorbeeld automatisch in de goede laag. Ook de bibliotheek, die je zelf kunt uitbreiden, vind ik een pluspunt. En stel dat je in een andere schaal besluit te gaan tekenen, dan past InfraCAD alle bematingen automatisch aan.”
Een KLIC-melding (Kabels en Leidingen Informatie Centrum) is een melding die door grondroerders (bijvoorbeeld aannemers en kabelbedrijven) verplicht gedaan moet worden als zij ergens in de openbare ruimte gaan graven. Zij doen de melding online bij het Kadaster.
In een volledig geautomatiseerd proces worden de gegevens door het Kadaster opgevraagd bij de netbeheerders (zoals Liander, PWN of een gemeente), verwerkt tot een KLIC-levering en aangeboden aan de aanvrager.

Dé standaard
Vanaf 2016 zette Enschede de NLCS breder in, maar sinds begin 2018 is het dé onwrikbare standaard voor tekenwerken. Ter Borg: “We hebben een format aangemaakt voor onze tekeningen en ook de bibliotheek ingericht zoals wij het graag willen. Het heeft even wat tijd gekost, maar er staat nu een heel mooi pakket klaar om mee te tekenen. Tegelijk hebben we onze traditionele tekenafspraken kunnen behouden. Zo tekenen we nog steeds op onze herkenbare manier, maar wél uniform.”

Voordelen
Volgens Ter Borg levert tekenen conform de NLCS verschillende voordelen op. “Ten eerste die uniformiteit. Tekeningen overdragen gaat heel gemakkelijk en ook richting aannemers is het een voordeel. Ontvangen ze een tekening uit Enschede? Dan weten ze exact hoe ze die moeten interpreteren. Ze kunnen hem bijvoorbeeld direct in hun eigen landmeetapparatuur laden en ermee werken. Daarmee verkleinen we tevens de kans op fouten. Voorheen kon je bijvoorbeeld per ongeluk een trottoirband in de laag van de riolering tekenen. Nu wordt dat ondervangen doordat je automatisch in de juiste laag werkt.”

Geavanceerder
Waar andere NLCS-gebruikers ook vaak tijdwinst als voordeel noemen, veegt Ter Borg dat aspect resoluut van tafel. Gelukkig lacht hij erbij. “We besparen geen tijd. Maar dat heeft alles te maken met het feit dat je met de NLCS zóveel kunt... De mogelijkheden zijn enorm. En als je meer kunt, doe je ook meer. Onze tekeningen zijn daardoor veel geavanceerder dan voorheen. Dat is een toegevoegde waarde voor ons, maar ook voor de andere gebruikers, zoals aannemers. Zij ontvangen een superduidelijke tekening met een minimale kans op fouten. Daardoor besparen zij kostbare tijd en kunnen ze meteen aan de slag.”
Tot slot noemt Ter Borg werkplezier als pre. “Ik heb altijd al veel plezier in mijn werk, maar het is zeker waar dat het een goed gevoel geeft om een mooie, complete tekening op te leveren. In die zin is mijn vak nóg leuker geworden.”

Stroomversnelling
Waar het draagvlak voor de NLCS binnen de gemeente Enschede inmiddels in een stroomversnelling is geraakt, kostte het in het begin best wat tijd en moeite. “Dat komt wellicht doordat we al in een heel vroeg stadium een training hebben gevolgd. Zo vroeg, dat we de opgedane kennis daarna niet meteen in de praktijk hebben toegepast. In februari van dit jaar hebben we opnieuw een trainingssessie gehouden en sindsdien hebben we afgesproken dat iedere tekening conform NLCS opgebouwd wordt. Het gaat uitstekend. We hebben drie ‘voorlopers’ aangewezen, die de andere collega’s op weg helpen als ze vastlopen. Dat zou ik ook andere gemeenten aanbevelen: zorg dat tekenaars met vragen bij een expert terechtkunnen. Vaak gaat het om kleine dingen, die wel belangrijk zijn om verder te kunnen.”

Uniformiteit
Ter Borg verwacht dat de NLCS zich verder zal ontwikkelen tot dé tekenstandaard. “Ik kan me niet voorstellen dat we deze standaard nog laten vallen. Je werkt gestructureerd op een uniforme wijze, wat wil je nog meer? Vergelijk het met het vormgeven van bestektekeningen volgens RAW, ook dat is een vorm van standaardisering. Waarom zouden we dat voor het echte tekenen niet doen? Uniform werken is simpelweg een groot voordeel voor alle betrokken partijen.”

Ted Gijsel is tekstschrijver bij Texperts.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties