'Airlite'-verf slokt uitstoot van auto’s op

Actueel 17-03-2021
'Airlite'-verf slokt uitstoot van auto’s op

Op het Leidseplein in Amsterdam verscheen eind maart de eerste grote muurschildering Diversity in bureaucracy. Kunstenares Judith de Leeuw (26) gebruikt voor dit werk de Italiaanse ‘Airlite’ verf: een nieuwe technologie die de lucht zuivert en luchtvervuiling tegengaat.
'Airlite'-verf slokt uitstoot van auto’s op

Jaarlijks sterven zo ongeveer 7 miljoen mensen per jaar aan de gevolgen van luchtvervuiling, aldus de WHO-World Health Organization. Volgens de Verenigde Naties behoort de verf van Airlite tot een van de vier beste technologieën wereldwijd om vervuilde lucht te reinigen. De multiple award winning mural artiest Judith de Leeuw, die wereldwijd – van Kosovo tot Kuala Lumpur – verschillende torenhoge muurschilderingen maakte, vindt duurzaamheid een belangrijk aspect van haar werk: “Dit is een van de eerste muurschilderingen in Nederland met deze bijzondere verf en ik ben er trots op om dit te mogen gebruiken.”

Airlite-verf

In Rome creëerde De Leeuw in december 2020 een grote, groene muurschildering met Airlite-verf. De non-profit vereniging Yourban2030 die al jaren kunst, innovatieve technologieën en duurzaamheid combineert, ondersteunde dit project en het huidige project in Amsterdam. Veronica De Angelis, voorzitter van Yourban2030: “Het verspreiden van de duurzaamheidscultuur door middel van kunst is onze missie. Er was meteen een klik met Judith en zij nam de uitdaging aan om in Rome een uitzonderlijk en groen muurkunstwerk te creëren. We zijn trots dat we nu weer met elkaar gaan samenwerken aan een mural in haar geboorteland.”

Maura Crudeli, projectmanager en vicepresident van Yourban2030 legt uit hoe de verf werkt: “Wanneer zonlicht op de verf schijnt, treedt een chemische reactie op die vergelijkbaar is met die van de fotosynthese van chlorofyl: enkele van de meest vervuilende stoffen van het autoverkeer (NOx) worden geneutraliseerd en getransformeerd tot onschadelijke zouten die vervolgens door de regen worden weggespoeld. 100 m2 Airlite-verf komt overeen met 100 m2 bos met hoge bomen en de effectiviteit is gegarandeerd voor minstens tien jaar.”

Spraycans

De Leeuw gebruikt tevens normale spraycans met acrylverf, maar de uitstoot van deze verf wordt gecompenseerd door het gebruik van Airlite. De Angelis: “Een oppervlakte van 90 vierkante meter geverfd met Airlite Sunlight slokt de uitstoot van ongeveer 19,25 auto’s op benzine op. Het gedeelte waar de spuitbussen worden gebruikt, wordt bedekt met een speciale groene topping van Airlite – ‘Historiqa’– ​​die het gebruik van de sprays compenseert. Deze doorzichtige coating zorgt ervoor dat alle uitstoot of vervuiling van de normale verf ook wordt gecompenseerd. De muurschildering werkt daardoor als een extra park in de stad.”

De Alliantie

De Leeuw startte op 12 maart met voorbewerken en daarna schildert ze de mural op een muur van een pand van de woningbouwvereniging De Alliantie, schuin tegenover Paradiso bij het Leidseplein in Amsterdam. Ze gebruikt een stijger van 15 meter hoog. Met voor- en nabewerking zal het hele project twee weken in beslag nemen. Presentator Humberto Tan is ambassadeur van De Leeuw’s streetart project en steunt de kunstenares financieel, evenals horecatycoon Won Yip. Subsidies voor dit project komen van het Prins Bernard Cultuur Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

Judith de Leeuw (26) groeide op in Osdorp en woont nu in de Bijlmer. In februari 2021 maakte ze in opdracht van De Gemeente Amsterdam een mural op het Centraal Station in het kader van AIDS. https://jdlstreetart.com/

Fotokatalystische verf

Airlite is een gepatenteerde revolutionaire multifunctionele fotokatalytische verf die onder invloed van licht de lucht zuivert van autogassen (CO, SOx, NOx), van bacteriën, virussen en schimmels, van vluchtige organische stoffen en organisch fijnstof. Airlite is sterk zelfreinigend, ademend en flexibel en kan worden toegepast op alle ondergronden. De toepassing binnen: in woningen, kantoren, verpleeghuizen, ziekenhuizen, scholen, professionele keukens, etc. De toepassing buiten: openbare gebouwen, tunnels, garages, geluidsschermen, commerciële gebouwen, etc.

Yourban2030

Yourban2030 is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 2018 door een team van professionals: Veronica de Angelis, president, Maura Crudeli, vicepresident en projectmanager en Giuseppe Molinari, expert in corporate communicatiestrategieën. Het is gericht op het wereldwijd verspreiden van de duurzaamheidscultuur, ervaringen en knowhow op het gebied van duurzaamheid, milieu en stadsvernieuwing. Dit alles wordt door de Verenigde Naties gesteund. www.yourban2030.com