Arcadis adviseert rond containerterminal Europahaven

Waterbouw 18-10-2022
Arcadis adviseert rond containerterminal Europahaven

Het Havenbedrijf Rotterdam kiest Arcadis als partner voor het ontwerp en de ondersteuning bij de aanbesteding rondom de herontwikkeling van kademuurconstructies van de Europahaven. Dit project is onderdeel van de ontwikkeling van een nieuwe containerterminal door Hutchison Ports, Terminal Investment Limited Sàrl (TiL, onderdeel van MSC) en het Havenbedrijf Rotterdam. Het gaat om een aanpassing van de bestaande kademuur met een lengte van 2,6 kilometer en een ongeveer 450 meter lange nieuwe kademuur. Arcadis werkt voor deze opdracht samen met het Spaanse ingenieursbureau TYPSA. Dat maakte Arcadis vandaag bekend.
Arcadis adviseert rond containerterminal Europahaven

Foto: Paul Martens

Om langs de nieuwe terminal toekomstige grote containerschepen te accommoderen is een verdieping en aanpassing van de kademuren noodzakelijk. Hiervoor kiest het Havenbedrijf Rotterdam voor de techniek van geprefabriceerde caissons die kort voor de bestaande kademuurconstructie worden afgezonken. Deze methode is in Nederland ruim veertig jaar geleden voor het laatst toegepast. Arcadis put voor dit project dan ook uit haar eigen internationale ervaring en werkt daarnaast samen met TYPSA. Arcadis, TYPSA en het Havenbedrijf Rotterdam werken de komende periode gezamenlijk aan de verdere ontwikkeling van het ontwerp en de voorbereiding op de aanbesteding. 

“Wij zijn zeer verheugd dat twee partijen als Arcadis en TYPSA zich hebben willen verbinden voor dit project. De samenwerking biedt mogelijkheden voor een ‘best of both worlds’ benadering, daar we voor dit megaproject alle kennis die beschikbaar is, heel goed kunnen gebruiken”, aldus Egbert van der Wal, Director Port Development van Havenbedrijf Rotterdam.

“Arcadis is ontzettend trots om mee te werken aan de ontwikkeling van dit voor Nederland unieke project en zo een bijdrage te kunnen leveren aan de versterking van de positie van de haven van Rotterdam als grootste en modernste containerhaven van Europa”, vertelt Jos van Kerckhoven van Arcadis, directeur Waterinfrastructuur bij Arcadis.