Breda krijgt eerste flexibele stadspark

Klimaat 10-02-2023
Breda krijgt eerste flexibele stadspark

De Chassé Promenade is het eerste flexibele stadspark van Nederland. Het park is aangelegd op het dak van een parkeergarage. De gemeente Breda heeft zich hier samen met Zoontjens Boomprojecten voor ingezet. Hoewel het dak van de parkeergarage niet geschikt is om bomen op te planten, plaatst de gemeente 40 bomen in verplaatsbare boombakken van Flexibilitree. Hiermee kan Breda snel en duurzaam vergroenen tot een Stad in een Park. Wethouder Peter Bakker heeft de Promenade woensdagmiddag 8 februari officieel geopend.

Breda krijgt eerste flexibele stadspark

Om de Chassé Promenade te vergroenen, is creativiteit nodig. Vanwege de ondergrondse parkeergarage is het niet mogelijk om op de Promenade bomen in de grond te planten. Dankzij Flexibilitree krijgen verschillende boomsoorten hier alsnog hun eigen plek. Zo zijn er het hele jaar door groene bomen, die op afwisselende momenten in bloei staan. Dat is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook goed voor de biodiversiteit. Op deze manier wordt het gebied toch vergroend met bomen. En wanneer de bomen plaats moeten maken voor werkzaamheden of evenementen, kunnen zij eenvoudig verplaatst worden. Dit benadrukt de flexibiliteit van het Bredase stadspark nogmaals.

Bomenkraamkamer

Wethouder Peter Bakker (klimaat en duurzaamheid): “Deze mooie oplossing past bij de ambitie die we hebben in Breda, om een Stad in een Park te worden. De bomen maken het gebied groener en mooier. En dit is nog maar het begin: de bomen die nu geplant worden, kunnen hier een aantal jaar doorgroeien en worden vervolgens op een andere plek in Breda in de grond geplant. Op deze plek komen weer jonge bomen. Zo is dit een soort ‘bomenkraamkamer’ voor de rest van de stad!”

Klimaat

Het project van de gemeente Breda en Flexibilitree draagt bij aan de klimaatdoelstellingen die Breda heeft. Groen en water zijn extra belangrijk nu de zomers warmer worden. De bomen maken de Chassé Promenade klimaatadaptiever en zorgen voor minder CO2.