Convenant verbindt natuurversterking met windenergie

Water/Bodem 03-02-2020
Convenant verbindt natuurversterking met windenergie

Tennet, Eneco, van Oord, Blauwwind, Ørsted, Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee plaatsten vorige week hun handtekening onder het Convenant: De Rijke Noordzee. De partijen, die allen een belangrijke relatie hebben met de Noordzee, scharen zich met dit convenant onder een gemeenschappelijk doel: een gezonde Noordzee, bron van duurzame energie, met rijke natuur en vol leven. Windparken op de Noordzee worden daarbij ingezet als kraamkamers voor onderwaternatuur.
Convenant verbindt natuurversterking met windenergie

De partijen steunen het programma door o.a. het opzetten van natuurversterkingsprojecten, het installeren van kunstmatige riffen, het ter beschikking stellen van schepen of het uitvoeren dan wel mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek. Het programma De Rijke Noordzee verbindt twee van de grote uitdagingen van deze tijd aan elkaar: het zorgen voor duurzame energie en het versterken van de biodiversiteit onder water.

Onderwaternatuur

Het programma De Rijke Noordzee gaat voor het eerst op grote schaal de onderwaternatuur versterken in windparken op de Noordzee. Daar zijn door menselijk ingrijpen en ziektes de natuurlijke riffen nagenoeg verdwenen. Maar binnen de windparken op de Noordzee mag niet over de bodem worden gevist. Door juist daar nieuwe levende riffen te ontwikkelen, ontstaan plekken voor schelpdieren om aan te hechten. Zo ontstaat er natuur die de natuur in de Noordzee een ‘kickstart’ kan geven. De Rijke Noordzee gaat de komende jaren natuurprojecten in bestaande en nog te bouwen windparken uitvoeren, bijvoorbeeld met platte oesters, koudwaterkoraal, blauwe mosselen en zandkokerwormen.
De Rijke Noordzee wordt gesteund met een bijdrage van € 8,5 miljoen uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.